VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Procesul de reintegrare depinde de mișcarea țării în direcția europeană, susține vicepremierul Oleg Serebrian

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că procesul de reintegrare depinde de mișcarea țării în direcția europeană. Este foarte important să existe un dialog cu Tiraspolul, inclusiv pe acest dosar european. Rigorile pe care Republica Moldova și-a asumat să le îndeplinească trebuie să fie gradual extinse și pe malul stâng al Nistrului. În acest fel, procesul de reglementare devine nu ceva complementar procesului de integrare europeană, ci el rămâne un proces independent, dar puternic influențat de procesul de integrare europeană. Declarațiile au fost făcute în cadrul primului Forum de Reintegrare a Republicii Moldova, desfășurat astăzi la Chișinău, transmite IPN.

Oleg Serebrian a menționat că dosarul transnistrean este strâns legat și puternic conectat la tot ce se întâmplă în Ucraina. „Firește că 24 februarie 2022 a fost un punct de cotitură în tot ce ține de dosarul transnistrean. Brusc toate abordările care au fost până în acel moment au devenit învechite. Unele dintre ele anulate. A fost pus pe pauză formatul de negocieri 5+2. A intrat într-o fază nouă, de regândire, formatul 1+1 și grupurile de lucru conexe. Calitatea relațiilor dintre Tiraspol și Chișinău s-a schimbat. Accentele s-au schimbat în raporturile dintre Chișinău și Tiraspol”, a notat vicepremierul.

Potrivit lui, și până în februarie 2022 au existat diferite viziuni, planuri, proiecte, strategii de reintegrare. Unele, poate văzute de la înălțimea zilei de azi, par naive sau neajustate la realitatea zilelor de azi și aceasta pentru că războiul din Ucraina a schimbat în totalitate coordonatele tuturor conflictelor din regiunea Mării Negre. „Cred că într-un anumit moment trebuie să gândim, comunitatea internațională, nu doar noi, să avem o viziune complexă și integrată asupra securității în regiunea Mării Negre în general. Or, toate aceste conflicte înghețate din zona Mării Negre sunt legate cumva între ele, au o geneză comună și sunt interdependente. E dificil să vorbim despre reglementarea transnistreană fără a vorbi despre pace în Ucraina, la fel cum este dificil să vorbim despre reglementarea dosarelor sud-osetin sau abhaz fără a lua în calcul celelalte două dosare din nordul Mării Negre”, afirmă Oleg Serebrian.

În opinia sa, UE trebuie să aibă deja un alt cuvânt de spus în procesul de reglementare, în regândirea procesului de reglementare a tuturor acestor dosare, nu doar cel transnistrean. „Ceea ce este foarte important în proces de reglementare este să nu creăm surprize, adică pașii pe care îi facem, să fie coordonați cu partenerii și prietenii noștri din exterior, cu Bruxellesul. Avem o obligație politică și morală în momentul de față ca și stat candidat ca acei pași pe care noi îi considerăm legitimi în procesul de reintegrare să fie totuși coordonați, analizați și consecințele acestor pași, de asemenea, atent calculate și gândite. La fel și cu partenerii noștri din Ucraina, cu care avem în multe privințe o agendă comună. Ca și cu România, care deși e parte a UE, are totuși un statut și un rol specific în acest proces, ținând cont de vecinătate, de relațiile istorice, de componența etnică, de numărul de cetățeni români aflați pe teritoriul Republicii Moldova”, a remarcat vicepremierul.

Potrivit lui, în momentul de față este necesară o atenție pentru dosarul european și corelația dintre dosarul european și dosarul de reintegrare. „Și cum coroborăm cele două procese, care nu pot fi sincronizate. Aceasta nu înseamnă că ne pregătim unul să fie înaintea altuia. Fiecare trebuie să meargă cu pasul său natural. Firește că procesul de reintegrare depinde de mișcarea noastră în direcția europeană. Ceea ce va da tonalitate în procesul de reintegrare a țării va fi viteza cu care vom merge în direcția europeană și nu viceversa”, a mai spus Oleg Serebrian.

Forumul de Reintegrare este organizat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Friedrich Ebert Stiftung Moldova și Biroul politici de reintegrare, în cooperare cu Expert-Grup și Asociația Promo-LEX.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.