VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

MINUTUL LUI VASILE BOTNARU / RUSOCENTRISMUL E GLONȚUL DIN RULETA RUSEASCĂ / VIDEO

Se apropie ziua de 14 aprilie, când Vladimir Vladimirovici își va trage un glonț în piept, slobozind cea din urmă suflare în brațele uneia dintre numeroasele amante. Nu, nu e vorba despre cel la care v-ați gândit. Vă spuneam despre Vladimir Vladimirovici MAIAKOVSKI, poetul transformat în mascota portavoce a bolșevicilor ruși, cel care era citat frecvent în manualele școlare și în articolele științifice aniversare cu versurile despre obligativitatea studierii limbii ruse pe motiv că a vorbit-o Lenin. Да будь я и негром преклонных годов, и то, без унынья и лени, я русский бы выучил только за то, что им разговаривал Ленин.

Îndemnul lui Vladimir Vladimirovici Maiakovski de a învăța rusa, fără ezitare și lene, adresat tinerei generații (НAШЕМУ ЮНОШЕСТВУ, astfel și-a întitulat el poezia scrisă în anul 1927, cu trei ani înainte de a-și pune capăt zilelor) derivă din convingerea sa ideologică, împărtășită în totalitate de tizul său de la Kremlin, încă viu și nevătămat, că periferiile sovietice trebuie să conștientizeze că soarta lor o decide Moscova. Kievurile și Tiflisurile să ia aminte, zice, folosind, în zeflemea, toponimele la plural poetul sinucigaș. Scriitorul rus Dmitri Bîkov, un inamic înverșunat al impostorului de la Kremlin, autorul unei monografii de 800 de pagini despre Maiakovski, recunoaște, cu oarecare jenă, că tizul lui Putin, printre primii acreditase doctrina rusocentrismului, făcând mai întâi un popas intermediar în zona șovinismului velikorus încă în anul 1914 (exact cu o sută de ani înainte ca Putin să procedeze la decimarea Ucrainei). Deși e o poezie mediocră, cum spune Dmitri Bîkov într-un interviu pentru Radio Svoboda din anul 2016, ea conține o bornă relevantă pe marginea drumului spre deznodământului tragic din 14 aprilie. Lenin, vorbitorul de limba rusă, este idealul revoluției compromise iremediabil de Stalin. Asta l-a determinat pe Vladimir Vladimirovici poetul să-și pună capăt zilelor. Marea decepție politică l-a determinat să aleagă deznodământul tragic, când s-a convins că a fost întrebuințat de regimul sufocant. Dmitri Bîkov spune că Maiakovski a dovedit în fapt că viața sub regimul lui Stalin era imposibilă. După ce Vladimir Vladimirovici Putin l-a reabilitat în totalitate pe Stalin, încercând să-i copieze apucăturile dictatoriale, Maiakovski Vladimir Vladimirovici, cu siguranță s-ar putea sinucide încă o dată, acolo unde este, de necaz că demersul său a fost un strigăt în pustiu. Dacă nu cumva i-o ia înainte ăstălaltul. Cine știe?!

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.