VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei oferă 41 de burse pentru studenți și liceeni

Episcopia de Bălţi oferă pentru acest an de studii 41 de burse, 20 de burse „Mitropolit Visarion Puiu” şi 21 de burse „Mecena Vasile Stroescu”, studenţilor și liceenilor de la instituţiile de învăţământ din jurisdicţia Episcopiei de Bălţi.

Bursa „Mitropolit Visarion Puiu” este în valoare de 850 lei, iar bursa „Mecena Vasile Stroescu” – de 700 lei şi sunt oferite studenţilor și liceenilor harnici la învăţătură, dar care vin din familii cu venituri modeste. Bursele sunt oferite pentru zece luni ale anului de învăţământ.

Episcopia de Bălți oferă aceste burse al patrulea an consecutiv. În anul de învățmânt 2020-2021, Episcopia de Bălţi a oferit 32 de burse (11 burse „Mitropolit Visarion Puiu” și 21 burse „Mecena Vasile Stroescu”), în anul de studii 2021 – 2022 – 30 de burse (20 burse „Mitropolit Visarion Puiu” şi 10 burse „Mecena Vasile Stroescu”), iar 2022 – 2023 – 35 de burse (20 burse „Mitropolit Visarion Puiu” şi 15 burse „Mecena Vasile Stroescu”).

Bursele „Mitropolit Visarion Puiu” şi „Mecena Vasile Stroescu” au fost instituite, la propunerea PS Antonie, Episcopul de Bălţi, şi aprobate de către Permanenţa Consiliului Eparhial al Episcopiei de Bălţi, în luna septembrie 2020, în contextul declarării anului 2020 ca An Comemorativ al Filantropilor Ortodocşi Români în cadrul Patriarhiei Române.

Fiecare bursier a pimit până în prezent câte un exemplar de carte de Învăţătură de Credinţă Creştină Ortodoxă pentru a avea posibilitatea de a cunoaşte mai bine credinţa ortodoxă, credinţa acestui pământ, credinţa strămoşilor noştri.

Bursele „Mitropolit Visarion Puiu” şi „Mecena Vasile Stroescu” sunt oferite cu ajutorul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif.

Mitropolitul Visarion Puiu (1879 – 1964) este primul ierarh care a păstorit la Bălţi (1923 – 1935), iar Vasile Stroescu (1845 – 1926) este cel mai mare filantrop român din Basarabia, care a făcut mult bine semenilor săi şi a rămas în conştiinţa urmaşilor ca mare ctitor de şcoli, spitale şi biserici. Aceste burse vin să ne amintească de modelele pe care le-am avut noi în acest spaţiu şi pe care suntem chemaţi să le urmăm.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.