VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Doliu în Biserica Ortodoxă. Patriarhul Bulgariei a murit la vârsta de 78 de ani

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, Preafericitul Neofit, a murit la vârsta de 78 de ani. Anunțul a fost făcut de Mitropolitul Antonii și confirmat de Academia de Medicină Militară, unde Neofit era internat de câteva luni, suferind de o boală pulmonară, relatează The Sofia Globe.

Prin legea canonică a Bisericii Ortodoxe Bulgare, după moartea Patriarhului, Sfântul Sinod este condus temporar de cel mai înalt mitropolit, până la alegerea unui nou Patriarh, care are loc în cel mult patru luni de la decesul titularului.

Patriarhul Bulgariei Neofit, cu numele de mirean Simeon Nikolov Dimitrov, s-a născut, în 15 octombrie 1945, la Sofia. A învăţat la Seminarul ortodox din Sofia, absolvit în 1965. Şi-a continuat studiile la Academia Teologică „Sf. Clement din Ohrida” din Sofia între anii 1965 şi 1971. Doi ani mai târziu a finalizat cursurile Academiei Teologică din Moscova, unde s-a specializat în muzică bisericească. După întoarcerea la Sofia, a fost numit profesor de muzică bisericească şi dirijor al Corului Academiei Teologice, potrivit Agerpres.

De asemenea, a fost rector al Academiei Teologice şi a fost numit primul decan al Facultăţii de Teologie (reînfiinţată) de la Universitatea din Sofia, post pe care l-a deţinut până în ianuarie 1992, când a fost numit secretar al Sfântului Sinod. A intrat în monahism la 3 august 1975, voturile monahale le-a depus la Mănăstirea Troian. Neofit a fost hirotonit ieromonah în 1976 de către patriarhul Maxim al Bulgariei. În 8 decembrie 1985 a fost hirotonit Episcop vicar de Sofia, iar în anul 1994 a fost ridicat la rangul de Mitropolit de Ruse. Mitropolitul Neofit de Ruse a fost ales Patriarhul Bulgariei şi Mitropolit al Sofiei în 24 februarie 2013, a fost întronat ca Primat al Bisericii Ortodoxe Bulgare în aceeaşi zi (24 februarie), la Catedrala Sf. Alexandru Nevski din Sofia.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.