VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În preajma Zilei Unirii Basarabiei cu România, ICR Chișinău va difuza un documentar despre Regina Maria

Un documentar despre Regina Maria va fi difuzat la Chișinău, în 25 martie, în contextul celebrării a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova și Asociația Tinerilor Diplomați, transmite ziua.md.

Evenimentul va avea loc în aula „Regina Maria” a Universității de Stat din Moldova, printr-o conferință, urmată de proiecția filmului documentar „Maria – inima României”, realizat în 2018, în regia lui Trevor Poots. Acesta scoate în evidență rolul jucat de Regina Maria în procesul de pregătire și unire a provinciilor istorice românești și, în special, contribuția ei în recunoașterea României Întregite de către marile puteri europene.

În prima parte a programului, vor fi susținute două prelegeri despre rolul jucat de Regina Maria în evenimentele care au contribuit la Unirea Basarabiei din 1918, susținute de președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova, Anatol Petrencu, și de Oleg Chiseliov, vicepreședintele Asociației Tinerilor Diplomați din Republica Moldova.

Proiecția filmului „Maria – inima României” va avea loc în partea a doua a programului, în prezența cineaștilor John Florescu și Dan Drăghicescu. Ulterior, cei doi producători vor răspunde la întrebările publicului și vor împărtăși din experiența lucrului la acest documentar.

Documentarul prezintă povestea unei epoci foarte importante din istoria României, văzute din perspectiva Reginei Maria, care s-a aflat în centrul luptei pentru realizarea Marii Uniri din 1918 și pentru crearea României moderne. Nepoată a Reginei Victoria, ea s-a căsătorit cu Prințul Moștenitor al României în 1893. Alături de imagini unice de dinaintea Primului Război Mondial, preluate din 15 arhive din străinătate, imagini care au trecut printr-un procedeu de colorizare special, filmul include și vocea reginei, redată într-o versiune cât mai apropiată de realitate, fiind eliminate „zgomotele” produse de tehnologia epocii.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.