Partidele și mișcările finanțate de grupul condamnatului Ilan Șor ar putea fi scoase, din nou, din cursa electorală pentru alegerile din toamna acestui. Cel puțin asta a declarat deputatul Andrian Cheptonar, membru al Comisiei parlamentare pentru securitate, în cadrul emisiunii „Dialog Deschis”, moderată de jurnalistul Tudor Ioniță.
Parlamentarul susține că se așteaptă ca instituțiile de drept să acumuleze probatoriul necesar și să obțină această decizie în instanțele de judecată.
La alegerile locale din toamna 2023, candidații Partidului „Șansă”, formațiune afiliată fugarului Ilan Șor, au fost scoși din cursa electorală printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale. În condițiile în care nu mai există o stare de urgență, Cheptonar consideră că asemenea măsuri vor fi luate deja de structurile de drept.
„În următoarele luni, organele de drept ar trebui să fie cele care vor documenta, și ele cu siguranță sunt documentate aceste acțiuni, directorul SIS a vorbit în cunoștință de cauză, a expus lucruri dovedite de informații concrete obținute de SIS. Așa că mă aștept ca, în următoarele luni, organele de drept să acumuleze suficient probatoriu, ca, în preajma alegerilor prezidențiale, să poată să vină în fața instanțelor de judecată cu probatoriu suficient ca deciziile respective să fie luate de instanțele de judecată, având în vedere că CSE nu mai este activă. Deci, mă aștepta ca organele de drept să fie mai active și să acumuleze tot materialul probatoriu calitativ”, a declarat Andrian Cheptonar.
Potrivit deputatului, este greu să lupți cu o rețea care, potrivit lui Cheptonar, este condusă de serviciile ruse.
„Această grupare Șor este condusă de FSB. Atunci când infractorul este condus de ofițeri de inteligență ai altui stat, care învață în academii, în structurile lor, cum să saboteze, cum să se implice în interesele altui stat, atunci calitatea lucrului inteligent împotriva R. Moldova este mai bună dacă acest criminal Șor ar face-o de unul singur. Nu va fi un an ușor, o să avem foarte multe provocări, vor fi elemente despre care nici nu bănuim în acest moment” a declarat Cheptonar.
Deputatul s-a referit și la situația din Autonomia Găgăuză, regiune ce, în continuare, se află în mrejele influenței Kremlinului.
„Este greu să modelăm anumite scenarii când vine vorba despre acțiunile ulterioare ale Rusiei în autonomia găgăuză, pentru că ei nu respectă regulile și legile internaționale. Și ofițerii care modelează aceste scenarii trebuie să fie și ei foarte creativi, pentru că trebuie să te pui în mintea nebunului. Ce pot să spun este că regiunea găgăuză niciodată, fără o influență a guvernului rus, nu ar întreprinde acțiuni secesioniste” a mai declarat Andrian Cheptonar.