VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Ce spune secretarul general adjunct al NATO despre o eventuală intenție a Tiraspolului de a se alipi la Rusia

NATO va continua să sprijine Republica Moldova, inclusiv, în situația în care Rusia ar interveni în regiunea separatistă transnistreană. Asigurările vin din partea lui Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, relatează infoprut.ro.  

Oficialul a vorbit despre convocarea așa-numitului congres al deputaților de toate nivelurile de la Tiraspol, subliniind că în cadrul acestei așa-zise reuniuni ar urma să fie anunțate mai degrabă niște noi acorduri comerciale între Rusia și regiunea separatistă transnistreană.

Rusia a activat așa-zise referendumuri, complet ilegale și fictive, în Transnistria, în Abhazia și Osetia și după ce au anexat o parte din estul Ucrainei. Ceea ce înțeleg că se va întâmpla, va fi mai degrabă anunțul unor noi acorduri comerciale între Rusia și regiunea transnistreană. Și ele sunt ilegale, iar referendumul deja s-a produs acum câțiva ani de zile, deci nu văd ce altceva s-ar putea întâmpla”, a subliniat Mircea Geoană în cadrul unui interviu la ProTV.

Geoană a reiterat și, cu această ocazie, că în prezent Rusia nu are capacități militare pentru a pune în pericol Republica Moldova, iar o eventuală intenție de anexare a regiunii separatiste transnistrene nu s-ar putea materializa.

Totuși, fiind întrebat ce reacție va avea NATO în cazul unei eventuale anexări a regiunii separatiste transnistrene la Rusia, oficialul a afirmat că Alianța va sprijini în continuare Republica Moldova.

Evident vom condamna și vom continua să susținem R. Moldova pentru că Republica Moldova are un rol foarte important. E un stat mai mic, are această problemă transnistreană. Dar încă o dată, revenind la Ucraina, aceasta va rezista. Suntem absolut convinși că Ucraina va fi alături de noi în comunitatea euroatlantică. Vom continua să-i susținem”, a declarat secretarul general adjunct al NATO.

El a mai remarcat că în Ucraina nu se decide doar soarta acestei țări, ci și soarta securității europene și a Republicii Moldova.

Fiind întrebat dacă România s-ar putea trezi, la un moment dat, având o graniță cu Rusia, oficialul NATO a amintit că acesta a fost scenariul lui Putin la declanșarea războiului în Ucraina. „Acum doi ani a avut această intenție, pe care nu a abandonat-o. Nu are forța militară să o facă: să ocupe și Odesa, să încercuiască Ucraina, și să închidă cercul prin Transnistria, deci să prindă Ucraina într-o menghină. Acest lucru nu este posibil din punct de vedere militar. Deci, încă odată, sprijinirea Ucrainei face tot sensul din lume și pentru noi, și pentru R. Moldova, și pentru Georgia, și pentru Balcanii de Vest, și pentru întreaga lume”, a remarcat Mircea Geoană.

Menționăm că liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că va convoca, la data de 28 februarie, așa-zisul „congres al deputaților de toate nivelurile” din regiunea transnistreană, pentru a discuta despre consecințele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiune care ar „înrăutăți” situația socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului. 

Ulterior, presa de la Chișinău a scris, cu referire la declarațiile unui opozant transnistrean, că Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federația Rusă.

Autoritățile din Republica Moldova și cele din Ucraina susțin că zvonurile nu sunt confirmate la moment, iar situația din regiunea separatistă transnistreană este stabilă nu există motive de îngrijorare.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.