Update: Drumul de acces spre postul vamal Leușeni-Albița a fost deblocat, informează Poliția de Frontieră. La moment, circulația mijloacelor de transport a fost reluată în regim normal.
Înainte de a se retrage, agricultorii au avertizat că în cazul în care mâine nu va fi stabilită o întâlnire cu conducerea țării, accesul la vama Leușeni o să fie din nou blocat.
Update: De la ora 12:15, drumul de acces spre PTF Leușeni-Albița a fost blocat de către fermieri, în contextul protestelor desfășurate de aceștia, anunță Poliția de Frontieră.
Astfel, autoritățile de frontieră recomandă călătorilor să opteze pentru alte puncte de trecere a frontierei, precum: Sculeni, Leova sau Costești.
Update: Întrebat despre protestele fermierilor care au blocat ieri traseul spre Vama Leuşeni, Vladimir Bolea a declarat că până în prezent la Ministerul Agriculturii nu a parvenit nicio cerere cu revendicări în acest sens.
„Ca să vin cu comentarii trebuie să am un demers oficial, să ştiu ce se cere”, a precizat ministrul Bolea în cadrul unei conferințe de presă.
Știrea inițială
Fermierii protestează în mai multe raioane. Potrivit unui comunicat al Asociației „Forța Fermierilor”, mai mulți agricultori din zona de sud a țării se vor îndrepta spre Vama Leușeni.
Potrivit Asociației, începând cu ora 9:00, agricultorii din raioanele Hîncești, Leova, Căușeni), dar și din Nisporeni și Ungheni se vor deplasa spre vama Leușeni.
Agricultorii din raioanele Cahul și Cantemir vor relua protestul, începând cu orele 9.30, între satele Tretești și Roșu.
Agricultorii din raionul Rezina rămân pe traseu Orhei-Rezina, intersecția lângă satul Buşăuca. Fermierii din raionul Fălești rămân la centura orașului, iar cei din raionul Telenești rămân la intersecția drumului Chișinău – Bălți și Chișinău – Soroca. Totodată, fermierii din raionul Criuleni rămân lângă postul vamal intern la drumul Chișinău – Dubăsari.
Pe 12 februarie, fermierii au blocat cu tractoarele drumul către vama Leușeni, iar în regiune s-a înregistrat flux sporit de vehicule. Oamenii legii afirmau că accesul către și dinspre punctul de trecere a frontierei Leușeni a fost întrerupt. Potrivit IGP, la ora 21:00, 120 de camioane de mare tonaj, 5 autobuze, 4 microbuze și 130 de pasageri nu ți-au putut continua drumul, iar 230 de automobile au fost redirecționate prin alte puncte de trecere.
Poliția a venit cu un apel către fermieri ,„care prin acțiunile lor neanunțate au stârnit divergențe în rândul participanților la trafic”, la respectarea drepturilor fiecărui cetățean și a legislației.
Precizăm, în contextul protestelor, Asociația Forța Fermierilor a solicitat inițierea imediată a unui dialog eficient din partea Guvernului și Parlamentului cu fermierii ieșiți în stradă. Agricultorii spun că sunt în prag de faliment și cer demisia ministrului agriculturii și industriei alimentare.
„Vedem evenimentele în toata Europa și remarcăm că, imediat după izbucnirea protestelor producătorilor agricoli, autoritățile s-au așezat cu cei care hrănesc țara la masa de negocieri și au identificat soluții. Totodată, menționăm că recent Uniune Europeană a dispus alocarea a 10 milioane de euro pentru sectorul agricol al Republicii Moldova. Este jumătate din suma minimală demult solicitată de asociația Forța Fermierilor pentru salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii”, menționează asociația.