VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Azerii, chemați la urne să-și aleagă președintele. La scrutinul anticipat sunt așteptați peste 6,3 milioane de alegători

Peste 6,3 milioane de alegători din Azerbaidjan și diasporă sunt așteptați azi la urne, în cadrul alegerilor prezidențiale anticipate. Este pentru prima dată când scrutinul are loc pe întreg teritoriul, inclusiv pe fostul teritoriu al regiunii separatiste Karabahul de Munte. Până la ora 14.00, ora locală, prezența la urne trecuse deja peste 50 la sută.

Alegerilor prezidențiale anticipate au fost convocate încă în luna decembrie de actualul lider de la Baku, Ilham Aliev, care conduce țara de peste două decenii. Aliev, care conduce cu o „mână de fier” Azerbaidjanul din 2003 după moartea tatălui său, este convins că va obține al cincilea mandat în cadrul scrutinului, calificat drept o farsă de o parte a opoziției, care boicotează alegerile.

Pe lângă Ilham Aliev, în cursă mai sunt înscriși șase candidați, puțin cunoscuți. Principalele două partide de opoziţie, inclusiv Frontul Popular din Azerbaidjan, condus de Ali Kerimli, au ales să boicoteze scrutinul, pe care îl numesc o „imitație de democrație”.

„Toate drepturile fundamentale ale cetăţenilor sunt încălcate în mod grosolan. Reuniunile sunt interzise, mass-media sunt controlate de către regim sau pedepsite brutal, iar orice disidenţă este reprimată”, a declarat Ali Kerimli.

Ilham Aliev, în vârstă de 62 de ani, susține însă că scrutinul ar trebui să încununeze începutul unei „noi ere” pentru Azerbaidjan. Liderul de la Baku, al cărui mandat urma să expire în 2025, a semnat acum două luni decretul de organizare a alegerilor, după „restabilirea suveranităţii” asupra întregului teritoriu al ţării, prin preluarea, în luna septembrie, a controlului total al regiunii Karabuhul de Munte, populate majoritar de etnici armeni, după mai mult de 30 de ani de secesionism şi război. Încheierea operațiunii a și fost motivul invocat de Aliev în semnarea decretului de organizare a alegerilor anticipate, menționând că după „operațiunea militară” țara trebuie să intre într-o nouă perioadă. Decizia a fost declarată ilegală de opoziție, care susține că graba lui Ilham Aliev e rezultatul popularității lui crescute în urma conflictului din Karabah.

La alegerile prezidenţiale extraordinare se poate vota şi la misiunile diplomatice ale Azerbaidjanului din 37 de ţări, inclusiv la sediul ambasadei din Chișinău. Totodată, o delegație a Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, în frunte cu Angela Caraman, monitorizează alegerile prezidențiale anticipate din Azerbaidjan. Misiunea de observare va publica un raport la finalizarea procesului de vot.

La alegerile din 2018, Ilham Aliev a fost votat de 86 la sută dintre alegătorii.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.