VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Parlamentul din Turcia a ratificat aderarea Suediei la NATO

Parlamentul Turciei a aprobat marți seară, după mai bine de patru ore de dezbateri, cererea de aderare a Suediei la NATO, eliminând astfel un obstacol major în calea extinderii alianței militare occidentale, după 20 de luni de întârzieri, informează Reuters.

Adunarea generală a Turciei, unde alianța de guvernământ a președintelui Tayyip Erdogan deține majoritatea, a aprobat solicitarea Suediei de a intra în NATO care a fost transmisă încă în octombrie 2022, cu 287 voturi pentru şi 55 împotrivă.

Partidul de guvernământ AKP, aliații săi naționaliști MHP și principalul partid de opoziție CHP au votat în favoarea candidaturii în cadrul adunării generale, în timp ce partidele naționaliste, islamiste și de stânga din opoziție au votat împotrivă.

Erdogan va promulga probabil legea în zilele următoare, punând astfel capăt unui proces îndelungat care a frustrat unii dintre aliații occidentali ai Ankarei și i-a permis acesteia să obțină concesii, notează Reuters.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a adăugat la începutul lui decembrie drept condiţie pentru ratificare aprobarea „simultană” de către Congresul american a vânzării de avioane de luptă F-16 către Turcia, amânând şi mai mult unda verde a parlamentului său.

Acum, Suedia mai aşteaptă undă verde doar de la Ungaria ca să poată adera la Alianța Nord-Atlantică, ce are în prezent 31 de membri.

Budapesta promisese că nu va fi ultimul aliat care să ratifice aderarea Suediei, dar parlamentul ungar este în vacanță până la mijlocul lunii februarie. Premierul ungar Viktor Orban a anunțat marți că l-a invitat pe premierul suedez să vină la Budapesta ca să negocieze aderarea țării sale la alianța militară NATO. Suedia refuză însă presiunile lui Viktor Orban şi a transmis că nu are ce negocia cu Ungaria în privinţa NATO.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.