VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Războiul e departe sau e aproape?

De când a început invazia rusă în Ucraina, s-a înfiripat la noi un trenduleț care, pe zi ce trece, devine tot mai viguros. Ideea principală a trendulețului e asta: Războiul e departe, la noi nu are cum să ajungă, nu mai generați panică, vedeți-vă de treburile voastre cotidiene, nu băgați frica în business, nu provocați plecarea altor cetățeni din Moldova, panica voastră e foarte periculoasă pentru țară. Până la un punct, vocile ritoase ale trendulețului au dreptate. Rușii deocamdată nu au ajuns aici, iar panica poate genera un colaps economic și social. Au dreptate însă până la un punct.

Căci e suficient un dram de discernământ ca să înțelegi că avertisementele care tot vin dinspre Kremlin spre Chișinău nu sunt întâmplătoare. Sunt suficiente motive să credem că Moscova ar vrea să ne anexeze ca în trecut. Iar când ministrul de externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, ne spune că Ucraina va lupta cu lopețile dacă sprijinul Occidentului se va termina, e cazul cel puțin să ne îngândurăm.

Războiul nu e departe, dacă ne gândim mai bine. E foarte aproape, e la o zvârlitură de băț. Și mulți moldoveni care îl ignoră, care preferă să-și vadă de viața lor și să nu se gândească la exploziile din Ucraina, pierd ceva din uman. Nu trebuie să generezi panică, dar nici să trăiești ca și cum alături nu ar muri zilnic oameni nu poți.

Nu poți să râzi cu gura până la urechi și să cutremuri blocurile de locuințe cu focuri de artificii când Rusia nu-și mai oprește bombardamentele. Nu poți să nu te întrebi ce s-ar întâmpla aici dacă o rachetă rusească ar ajunge în Chișinău. Și-apoi înșiși guvernanții moldoveni spun că Rusia nu se lasă de războiul hibrid împotriva Republicii Moldova. Dar oare numai de războiul hibrid?

Da, mergem înainte, și optimismul în doze normale trebuie să fie prezent, și poate că și Rusia nu vrea să se atingă de noi, dar nici să te răstești la cei care simt pericolul nu e OK. Viitorul e destul de incert în această zonă a lumii.

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.