Orice pas către independenţa Taiwanului va fi „dur pedepsit”, a avertizat şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, după ce alegătorii din insula, cu o recunoaștere restrânsă la nivel internațional, l-au ales preşedinte pe candidatul pro-suveranitate Lai Ching-te.
Alegătorii din Taiwan, revendicat de China, au ignorat avertismentele Beijingului acordând o victorie largă acestui candidat, descris de Partidul Comunist Chinez drept un separatist periculos, transmite Agerpres.
Beijingul, care nu a renunţat niciodată la folosirea forţei pentru a aduce Taiwanul sub administraţia sa, a reacţionat la victoria lui Lai Ching-te afirmând că aceasta nu va schimba nimic în „tendinţa inevitabilă spre reunificarea Chinei”.
„Taiwanul nu a fost niciodată o ţară. Și cu siguranţă nu va fi nici în viitor. Dacă cineva de pe insula Taiwan intenţionează să se îndrepte spre independenţă, ei vor încerca să împartă teritoriul chinez şi cu siguranţă vor fi aspru pedepsiţi de istorie şi lege”, a declarat Wang Yi.
Noul președinte al Taiwanului, Lai Ching-te, promite, pe de altă parte, să protejeze insula de „ameninţările şi intimidările Chinei”.
La sfârșitul lunii decembrie 2023, liderul de la Beijing, Xi Jinping, a declarat că republica insulară Taiwan se va uni „cu siguranță” cu China.
Taiwan, denumită în mod oficial Republica Chineză, este recunoscută la nivel diplomatic de doar 20 de state. Republica Moldova și România nu recunosc acest stat insular. Conflictul dintre Republica Populară Chineză și Taiwan a început după al doilea Război civil chinez din 1946-1950 dintre comuniști și naționaliști. În urma conflictului, forțele naționaliste reprezentate de partidul Kuomintang au pierdut controlul asupra Chinei continentale, având sub jurisdicția de facto doar grupul de insule Taiwan. Totuși, guvernul Kuomintang-ului, care s-a refugiat în Taiwan, a continuat să pretindă că reprezintă întreaga națiune chineză, iar până în 1971 chiar a reprezentat țara la ONU.