VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Ortodocșii de stil vechi îl cinstesc azi pe Sfântul Vasile cel Mare. Mulți moldoveni sărbătoresc Anul Nou pe vechi

Ortodocșii de stil vechi îl cinstesc azi pe Sfântul Vasile cel Mare, care alături de Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur sunt considerați cei mai de seamă arhiepiscopi ai Bisericii Ortodoxe. Toți cei trei mari ierarhi fiind prăznuiți, pe stil vechi, în data de 12 februarie. Conform tradiției, în ajunul Sfântului Vasile cete de băieți vestesc noul an prin urături și alte cântece tradiționale, iar în dimineața de azi se umblă cu semănatul pentru a vesti un an mănos și rodnic.

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în anul 330 în proaspătul Imperiul Roman de Răsărit (Bizanț), în provincia Cappadocia, chiar în centrul actualei Turcii. Este unul dintre cei mai importanți teologi ai creștinismului, care a pus bazele monahismului. Sfântul Vasile s-a născut într-o familie înstărită cu mulți copii. A avut patru surori și patru frați. Cinci din cei nouă au devenit sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe. A făcut studii în Cezareea, Constantinopol și Atena, ajungând profesor de retorică. Ulterior, părăsește această carieră și intră în monahism. Călătorește pentru cunoașterea monahismului în Siria, Palestina, Egipt și Mesopotamia. A scris Regulile vieții monahale, care au rămas în Biserica de Răsărit temelia organizării vieții mănăstirești. Prin diferite traduceri, aceste învățăminte au fost promovate și în Occident de Sfinții Cassian și Benedict, legiuitori monahali apuseni.

Pe lângă activitatea sa ca reformator, bun administrator al Bisericii, dar și teolog cu numeroase scrieri fundamentale pentru creștinism, Episcopul Vasile de Cezareea s-a remarcat prin activitățile sale caritabile deosebite. În perioadele de secetă organiza adevărate cantine în aer liber prin care erau hrăniți sute de oameni afectați de foamete. A fost, de asemenea, un cunoscut critic al sclaviei, susținând că „niciun om nu se naște sclav”. Totodată, milita pentru egalitatea dintre sexe, un lucru rar întâlnit în aceea epocă.

Sfântul Vasile a murit la vârsta de 49 de ani, în jurul anului 379 d. Hr. Moștenirea sa literară și teologică este inestimabilă, renumite fiind lucrările sale „De spiritu sancto”, „Moralia” și „Asketica”. Sfântul Vasile a subliniat importanța studierii filosofiei și retoricii antice grecești, dar și învățătura sfinților de dinaintea sa.

În prezent, în Republica Moldova, peste 74 de mii de bărbați poartă numele de Vasile sau Vasili, iar peste 4100 de femei sunt Vasilisa.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.