VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fostul ministru polonez de Interne, arestat într-un dosar de corupție. Oficialul, săltat chiar în Palatul Prezidențial

Ministrul de Interne din fostul guvern naționalist polonez, Mariusz Kaminski, şi unul din asistenții săi apropiaţi au fost arestaţi marţi seara la palatul prezidenţial de către poliţie, a declarat un adjunct al ministrului de Interne, informează AFP.

În decembrie, o instanţă poloneză i-a condamnat pe Mariusz Kaminski, ministru de Interne în fostul guvern naţionalist, înlocuit cu noul executiv condus de coaliația lui Donald Tusk, şi pe unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, Maciej Wasik, la doi ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor într-un dosar ce datează din 2007.

La acea vreme, şef al biroului central anticorupţie, Mariusz Kaminski a ordonat o anchetă considerată ilegală care viza un membru al coaliţiei de guvernământ, condusă de PiS.

Personalitate controversată, Kaminski a servit şi în calitate de coordonator al serviciilor secrete şi întruchipează, în ochii criticilor săi, tendinţele autoritare din cadrul partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), care a pierdut puterea în urma alegerilor legislative din octombrie 2023.

Kaminski îşi susţine nevinovăţia, invocând o graţiere prezidenţială acordată de preşedintele Andrzej Duda în 2015 şi pusă sub semnul întrebării de Curtea Supremă. Aleşi deputaţi la scrutinul din octombrie, cei doi şi-au văzut vineri anulate mandatele.

Poliţia nu i-a putut găsi pe cei doi bărbaţi la domiciliu ieri. Dar Mariusz Kaminski şi Maciej Wasik au apărut la scurt timp alături de preşedintele Andrzej Duda, în cadrul unei ceremonii la palatul prezidenţial unde au petrecut apoi întreaga zi. Potrivit presei, preşedintele lipsea în momentul arestării.

După-amiază, cei doi au dat declaraţii în curtea palatului prezidenţial.

„Nu ne ascundem, suntem aici cu preşedintele, ştim că forţele de poliţie sunt adunate lângă preşedinţie pentru a ne aresta. Dacă vom ajunge în închisoare, vom fi prizonieri politici”, a declarat Kaminski.

„Este o situaţie inedită”, a comentat premierul pro-european Donald Tusk înainte de arestare, o situaţie în care „persoanele condamnate care trebuie duse de poliţie într-un loc de izolare, aleg un alt loc de izolare, probabil mai confortabil… palatul prezidenţial”. De asemenea, şeful guvernului a acuzat tabăra politică care a guvernat Polonia timp de opt ani că a provocat „un haos legal fără precedent”.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.