VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rezervoarele de gaze din Ucraina, salvarea sistemului energetic din Europa Centrală, inclusiv Moldova

Rezervoarele cu gaze din Ucraina continuă să contribuie ca statele din Europa Centrală și de Est, inclusiv Republica Moldova, să evite o criza energetică privind aprovizionarea cu gaze. În 2023, companiile europene au apelat la capacitățile Ucrainei pentru a-și stoca combustibilii procurați. Rezervele au făcut să se extragă relativ puțin gaz din depozitele din Uniunea Europeană, menținând prețurile la un nivel scăzut și ușurând accesul la ele, susțin analiștii citați de Financial Times, transmite IPN. Potrivit Naftogaz, scrie FT, companiile europene au stocat aproximativ 2,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale înaintea lunilor de iarnă, o cantitate-record de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Companiile au început să consume gaze din depozitele ucrainene la începutul lunii noiembrie, în timp ce retragerile nete au fost în medie de aproximativ 10,7 milioane de metri cubi pe zi, potrivit Argus Media. Acest ritm s-a accelerat pe fundalul răcirii bruște a vremii în decembrie, retragerile nete ridicându-se la o medie de 26 de milioane de metri cubi pe zi la jumătatea lunii decembrie.

Potrivit datelor oferite de Argus, Polonia a primit mai mult de jumătate din gazul pompat de la depozitele ucrainene, în timp ce Moldova, Slovacia și Ungaria au folosit restul din această cantitate.

Utilizarea gazelor din depozitele ucrainene „cu siguranță au ajutat la menținerea rezervelor europene la un nivel de circa 90 la sută”, spune analistul principal de la Rystad Energy, Nikolin Bromander. După cum subliniază Financial Times, Ucraina are mai multe capacități de stocare a gazelor decât orice altă țară din UE, devenind o alternativă la stocarea gazelor destinate țărilor vecine, deoarece instalațiile de stocare ale UE sunt pline la capacitate maximă.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.