Președintele Parlamentului, Igor Grosu susține că candidatura guvernatoarei Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu a fost luată în calcul anterior, când se discutau candidaturile pentru funcțiile vacante de viceguvernatori ai instituției.
Șeful legislativului a menționat că Anca Dragu are o vastă experiență în domeniul financiar-bancar și nu este singurul cetățean român care se află în funcție de conducere a unei instituții din R. Moldova. Oficialul a dat exemplul directorului Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Daniel-Marius Staicu, care se află în funcție din noiembrie 2022.
„Dna Dragu, hai să zic așa, a apărut pe radare ceva mai devreme, când se discutau candidaturile pentru poziția de viceguvernatori, pentru că au rămas câteva poziții vacante. Două poziții erau vacante și au apărut mai devreme discuțiile. Și, apropo, noi avem și alte exemple foarte bune, când cetățeni, inclusiv ai României, s-au regăsit în funcții în instituțiile din Republica Moldov. Vorbim de Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, unde se află un cetățean al României cu experiență, cu tot CV-ul în regulă. În cazul dnei guvernator, are o experiență impecabilă, a muncit la Banca Centrală Română, 5 ani, dacă nu îmi scapă, la Fondul Monetar Internațional vreo 10 ani ”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Senatoarea Anca Dragu a fost numită la sfârșitul lunii decembrie guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei, președintă a Consiliului de supraveghere și a Comitetului executiv, pe un termen de șapte ani. Ea i-a luat locul lui Octavian Armașu, revocat din funcție de Parlament la 21 decembrie, pentru că nu a luat măsuri după imensa fraudă din 2014-2015, când un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar al ţării. Tot la 21 decembrie, Maia Sandu a acordat șefei BNM, cetățenia R. Moldova.