VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Noi decizii CSE: 63,6 milioane de lei pentru proprietarii care au fost nevoiți să-și sacrifice porcii din cauza pestei porcine

63,6 milioane de lei vor fi alocate Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, din fondul de intervenție al Guvernului. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.

Banii vor fi alocați pentru acordarea despăgubirilor proprietarilor de animale sacrificate ca urmare a izbucnirii focarului de pestă porcină africană, înregistrat la data de 1 decembrie 2022, în exploatația de creștere a porcinelor SRL „Golden Piglet” din satul Soltănești, raionul Nisporeni”, precizează CSE.

Totodată, CSE a decis ca SA „Energocom” urmează să încheie, până la 29 decembrie a anului curent, contracte de procurare a energiei electrice pentru ianuarie-aprilie 2024.

De asemenea, SA „Moldovagaz” și SA „Energocom” vor încheia, până la 29 decembrie curent, un contract de tip EFET, pentru livrarea gazelor naturale pentru perioada ianuarie – aprilie 2024. 

Pentru a asigura întreg teritoriul Republicii Moldova cu resurse energetice și gaze naturale, în perioada ianuarie-aprilie 2024, SA „Moldovagaz” va furniza întregul volum de gaze naturale livrat de SAP „Gazprom”, în mărime de 5,7 mil. m3/zi, consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului, inclusiv către „Moldavskaia GRES”.

Tot astăzi, membrii CSE au dispus măsuri privind importul grâului, porumbului și semințelor de floarea-soarelui, care va fi permis în baza unei licențe, eliberate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Măsura a fost aprobată pe un termen de 3 luni, în vederea menținerii pe piața internă a unui preț sustenabil din punct de vedere economic al produselor cerealiere autohtone.

Cererea de eliberare a licenței de import va putea fi depusă de o persoană juridică sau fizică, care desfășoară activități economice de fabricare a uleiurilor și grăsimilor, a produselor de morărit, preparatelor pentru hrana animalelor de fermă sau creșterea animalelor. Solicitările vor fi examinate de către o comisie constituită de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.