VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Pregătiri pentru un tratat global privind pandemiile. Marile puteri consideră acordul unul controversat

Negocierile privind adoptarea unui tratat internațional privind pandemiile sunt în toi, iar proiectul acordului, supus consultărilor de Organizația Mondială a Sănătății, urmează să fie adoptat la mijlocul anului viitor în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății. Pentru intrarea în vigoare documentul, redactat pe 30 de pagini, urmează să fie ratificat de majoritatea statelor membre ale OMS, iar discuțiile devin tot mai încordate, din moment ce statele dezvoltate consideră tratatul unul controversat.

Proiectul tratatului, inițiat de președintele Consiliului European, Charles Michel, reglementează cât de repede sunt împărtăşite informaţiile despre noii agenţi patogeni, cine şi unde va produce vaccinurile şi medicamentele, precum şi modul în care acestea sunt distribuite, transmite news.ro. 

Ţările bogate au criticat faptul că ar fi obligate să dezvăluie detalii despre finanţarea cercetărilor medicale şi că firmele farmaceutice ar fi obligate să adopte o transparenţă a preţurilor. Proiectul prevede, de asemenea, ca producătorii să renunţe la drepturile de proprietate intelectuală asupra produselor farmaceutice în cazul unei noi pandemii şi să cedeze o parte din producţia lor către OMS pentru a fi distribuită.

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Pregătire împotriva Epidemiilor, marcată azi, 27 decembrie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că omenirea nu este încă pregătită pentru o eventuală nouă pandemie. Demnitarul a precizat că „trebuie să renunţăm la dezastrul moral şi medical al ţărilor bogate care acaparează şi controlează proviziile de produse medicale în caz de pandemie şi să ne asigurăm că toată lumea să aibă acces la diagnostice, tratamente şi vaccinuri”.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.