VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Critici la adresa ministrului Alaiba. Slusari: Este grav când un medic teoretician greșește diagnoza și tratează cu aspirină

Bilanțul făcut de ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, pentru anul 2023 este criticat de fostul viceministru al Agriculturii, Alexandru Slusari, care susține că demnitarul este „rupt de realitate” și și-a conturat obiective ce sunt departe de a ridica „economia pusă pe brânci”.

„Moldova categoric are nevoie de alt ministru al economiei. Nu odată am scris despre acest lucru și ieri încă odată m-am convins. Omul este rupt de realitate și este axat pe obiective, care în prezent nu pot contribui absolut asupra salvării economiei”, se arată într-un mesaj al lui Alexandru Slusari de pe o rețea socială.

Actualul director executiv al Asociației „Forța Fermierilor” susține că a așteptat să audă de la Dumitru Alaiba măsurile pentru rezolvarea problemei deficitului imens al balanței comerciale, importurile depășind de aproape de 2,5 ori exporturile, și cum ar trebui să fie stimulați și promovați producătorii locali în dezvoltare și crearea locurilor noi de muncă în țară.

„Din punctul meu de vedere, este ridicol când ministrul economiei ne povestește cu atât patos despre lupta intransigentă cu patentarii și книга жалоб, în situația când economia națională este pe brânci. Am vrut să cunosc cum contribuie ministerul la demonopolizarea economiei și de ce așa și rămâne mort Consiliul Concurenței, condus de persoana, promovată de Dumitru Alaiba. După aproape trei ani de guvernare ce nu vă ajunge în combaterea abuzurilor și acordurilor de cartel pe piețele Moldovei? Poate nu aveți voturi suficiente în Parlament pentru a modifica legislația? Poate vă temeți de Vaja Jhashi, căci are 4 cetățenii și dublă identitate? Eram curios să ascult părerea ministrului despre relațiile supermarketurilor și furnizorilor de produse agroalimentare, mai ales cei din sectorul businessului mic și mijlociu. Lista așteptărilor mele poate fi continuată, dar mă opresc aici. Nu este nimic mai grav atunci când medicul teoretician greșește cu diagnoza și tratează boala gravă cu aspirină”, a concluzionat Alexandru Slusari.

Amintim, ieri, ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, a făcut un bilanț al anului în care a menționat că 2023 a fost plin de reforme și de acțiuni de debirocratizare a diferitor activități.

 „O să economisim 684 de mii de ore de muncă și 68 de milioane de lei în fiecare an. Și mai există spațiu de optimizare. În anul 2024 vom continua acest efort. Dacă în Estonia este posibil ca un antreprenor mic în special să aibă un singur raport anual, înseamnă că acest lucru este posibil și la noi. Astfel, nu numai că sprijinim antreprenorii în creșterea afacerilor, dar și contribuim la constituirea unei economii de încredere, cinstită și durabilă. La sfârșitul acestui an, din cele 525 de servicii publice pentru antreprenori, aproape 50% sunt digitalizate, ceea ce este destul de mult. Or, în luna mai, această cifră era la 38%. Am săltat foarte rapid”, a precizat Dumitru Alaiba.

Amintim, acum două luni, și fostul premier Ion Sturza l-a îndemnat pe ministrul Alaiba să-și tempereze politicile populiste, deoarece așteptările moldovenilor sunt foarte mari.

”E super OK ca Ministerul Economiei să se preocupe de regularizare și digitalizare. Dar nu mai mult de o oră pe zi. În rest, ca organ economic „suprem” ar trebui să ajusteze parametrii macroeconomici, politica bugetar-fiscală. Să se preocupe de condițiile reale, nu imaginare pentru investitori. Revolut? Super! Dar noi avem o lichiditate excesivă în sistemul bancar care nu „curge” către economia reală”, a declarat Ion Sturza.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.