Biserica Ortodoxă Rusă va pierde mult atât din imagine, cât și din aspectul teritorial canonic pe care le deține acum. Declarația îi aparține preotului Viorel Cojocaru, potrivit căruia mai multe parohii a Bisericii Ruse din diasporă vor să treacă sub jurisdicția Patriarhiei Constantinopolul pentru a se desolidariza de invazia rusă din Ucraina, susținută de Patriarhia de la Moscova.
În cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei, preotului Viorel Cojocaru, slujitor al Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Chișinău a declarat că URSS există astăzi prin biserică, iar fețele bisericești din Mitropolia Moldovei care au revenit în sânul Patriarhiei române, încearcă să dărâme cortina URSS.
„Biserica Ortodoxă Rusă va pierde mult atât din imagine, cât și din aspectul teritorial canonic pe care le deține acum. Mi-au spus câțiva colegi preoți din diaspora europeană că au parohii a Bisericii Ortodoxe Ruse din diasporă, care vor să treacă cu Constantinopolul, nu mai vor să fie sub Patriarhia Rusă, pentru că poporul european altfel a înțeles acest aspect al invaziei și vor să se desolidarizeze de această invazie. Deci, din punct de vedere bisericesc, noi ne dorim foarte mult pace. Deseori m-au întrebat și credincioșii, și presa chiar dacă există rugăciuni, cum ar trebui să se comporte biserica în acest război ruso-ucrainean? Sfinții părinți nu s-au gândit ca se va ajunge să se bată, să fie un conflict atât de mare, sângeros între două popoare ortodoxe. Nu s-au gândit că se poate ajunge la așa ceva, nu există așa ceva, exact așa cum nu există agheasmă specială de sfințit tancurile și rachetele, exact așa nu există binecuvântări pentru „mergeți și ucideți poporul acesta ortodox”, nu există așa ceva”, a spus preotul Viorel Cojocaru.
Întrebat dacă ar putea exista discuții între cei doi Patriarhi din România și Rusia, cu privire la problema bisericii din Republica Moldova, preotul a declarat că acestea ar putea avea loc însă există constrângeri politice asupra Patriarhiei Ruse.
Menționăm că Mitropolia Basarabiei, care se subordonează bisericii românești, a primit în ultimele luni peste 60 de preoți care au părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei. Abandonarea bisericii ruse de către clericii moldoveni a luat amploare în contextul invaziei ruse în Ucrainei, dar și după ce mitropolitul Vladimir a recunoscut într-o scrisoare adresată patriarhului Kirill că moldovenii vor reveni în sânul bisericii române.