VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 671: Generalul Zalujnîi, nemulțumit de activitatea birourilor de recrutare din Ucraina

Update: Șeful armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, s-a declarat nemulțumit de activitatea birourilor militare de recrutare care sunt responsabile de mobilizarea trupelor pentru a menține efortul de război împotriva Rusiei.

Zalujnîi a vorbit la prima sa conferință de presă pe timp de război, la o zi după ce parlamentul ucrainean a publicat textul unui proiect de lege care conține reforme ale programului de recrutare a armatei, inclusiv reducerea vârstei bărbaților care pot fi mobilizați de la 27 la 25 de ani.

Publicarea proiectului de lege a stârnit controverse pe rețelele de socializare, care au părut să fie motivul pentru ca generalul, de obicei timid în materie de publicitate, să facă un efort rar de a vorbi cu presa. Reformele sunt extrem de sensibile pentru o populație obosită, aflată în mijlocul unui război care durează de 22 de luni și care nu se întrevede niciun sfârșit.

Săptămâna trecută, președintele Volodymyr Zelenskiy a declarat că armata a propus mobilizarea a încă 450.000-500.000 de persoane în armată. Zaluzhnyi a recunoscut această cifră, dar a spus: „Nu aș discuta public aceste cifre. Am avut obiective destul de ambițioase în 2023. Nu am fost dezamăgit de nivelul (asistenței externe) în 2023. Bineînțeles că nu a fost întreaga (sumă solicitată), dar ne-a permis să desfășurăm operațiuni militare încrezătoare.”, a mai spus acesta, citat de libertatea.ro.

Update: Ministrul britanic al apărării susține că Ucraina a distrus 20% din flota Mării Negre a Federației Ruse în ultimele patru luni.

„Distrugerea de către Ucraina a navei rusești de asalt Novocherkask în Crimeea demonstrează că războiul nu a ajuns într-o „fundătură”, așa cum cred unii”, a notat ministrul britanic al apărării, Grant Shepps, pe X.

„Acest ultim incident cu distrugerea flotei lui Putin arată că cei care cred că războiul din Ucraina a ajuns într-o fundătură se înșală! Nu au observat că 20% din flota rusă de la Marea Neagră a fost distrusă în ultimele 4 luni”, a transmis Grant Shepps.

Update: Lukașenko susține că transferul de arme nucleare rusești în Belarus a fost finalizat cu câteva luni în urmă, potrivit The Kyiv Independent.

Alexander Lukașenko a declarat pe 25 decembrie că transferul de arme nucleare rusești către Belarus a fost finalizat la începutul lunii octombrie.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și omologul său belarus, Viktor Khrenin, au semnat un acord în mai 2023 pentru a transfera arme nucleare tactice în Belarus, un proces despre care liderul rus Vladimir Putin a declarat că a început în iunie.

Lukașenko nu a precizat și câte arme nucleare tactice au fost transferate sau unde au fost plasate ele în Belarus.

Update: Ministerul rus al Apărării confirmă că nava sa de debarcare din clasa Ropucha Novocherkassk a fost „avariată” noaptea trecută iar două avioane ale Ucrainei care au atacat nava au fost distruse.

„În această seară, în timp ce respingea un atac al Ucrainei cu ajutorul rachetelor ghidate de aviație la baza din Feodosiya, nava mare de debarcare Novocherkassk a fost avariată. În timpul luptei antiaeriene, două avioane tactice Su-24 ale inamicului au fost distruse de sistemele de apărare aeriană”, transmite Moscova.

În același timp, Forțele Aeriene ucrainene au declarat că nava rusă a fost distrusă de rachetele de croazieră din dotarea aviației tactice a Forțelor Aeriene. 

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yurii Ignat, a declarat pentru Radio Svoboda că rachetele de croazieră au fost oferite de aliații Ucrainei.

În seara zilei de 25 decembrie, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus o navă de debarcare a flotei ruse în Marea Neagră suspectată că transporta drone iraniene folosite de Moscova în războiul din Ucraina.

Comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul locotenent Mikola Oleshchuk, a anunțat acest lucru pe canalul său Telegram . 

„Flota din Rusia devine mai mică! De data aceasta, după nava amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră, se îndreaptă crucișătorul Moskva, marea navă de debarcare Novocherkassk”, a scris oficialul ucrainean.

El a mulțumit piloților din Forțele Aeriene și tuturor celor implicați pentru munca lor meticuloasă. „Îmbrăcați pantalonii și „plecați acasă” din Crimeea noastră înainte de a fi prea târziu!”, a adăugat Oleschuk. 

Forțele aeriene  au adăugat că nava de aterizare Novocherkassk transporta vehicule aeriene fără pilot de tip „Shahed”.

Așa-zisul șef al „Republicii Crimeea”, instalat de Moscova Serghei Aksionov, a confirmat că a avut loc un atac la Feodosia.

„Un atac inamic a fost efectuat în sectorul Feodosia. Sectorul portului este izolat”, a declarat responsabilul rus pe Telegram, asigurând că „detonaţia s-a încheiat” şi că „focul este ţinut sub control”.

Aksionov nu a precizat nimic despre pagube, dar a subliniat că „locuitorii mai multor case” urmau să fie „evacuaţi”.

Nava de debarcare amfibie Novocherkask face parte din categoria navelor mari de acest fel, având o lungime de peste 112 metri și fiind capabilă să transporte în același timp 10 tancuri și 12 blindate ale infanteriei, alături de 340 de soldați. Este înarmată și cu lansatoare de rachete Grad, precum și antiaeriană Strela, ambele de producție sovietică. 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.