Într-o săptămână intensă, șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a fost implicat într-un veritabil maraton de evenimente diplomatice, inclusiv vizite, întrevederi, convorbiri telefonice și semnare de acorduri. Iar toate acestea au culminat cu vestea mult așteptată: decizia statelor membre de lansare a negocierilor de aderare cu Republica Moldova, transmite Moldpres.
Astfel, în această săptămână, șeful diplomației moldovenești a efectuat trei vizite în străinătate: Bruxelles, Paris și iarăși Bruxelles. De asemenea, a avut două întrevederi cu Gert-Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE.
Luni, oficialii au trecut în revistă progresele R. Moldova în ajunul reuniunii Consiliului European, iar vineri deja s-au întâlnit pentru a demara procesul de pregătire a negocierilor.
Nicu Popescu a mai avut 12 întrevederi bilaterale cu Luminița Odobescu (România), Xavier Bettel (Luxemburg), Gabrielius Landsbergis (Lituania), Margus Tsahkna (Estonia), Krišjānis Kariņš (Letonia), Juraj Blanár (Slovacia), Péter Szijjártó (Ungaria), Laurence Boone (Franța), Anna Lührmann (Germania), Dmytro Kuleba (Ucraina), Ilia Darchiashvili (Georgia) și Jeyhun Bayramov (Azerbaidjan) și cinci conversații telefonice cu Luminița Odobescu (România), Péter Szijjártó (Ungaria), Radosław Sikorski (Polonia), Karoline Edtstadler (Austria) și Olha Stefanishyna (Ucraina), înaintea reuniunii Consiliului European – toate cu scopul de a convinge statele membre de importanța susținerii deciziei de lansare a negocierilor și de coordonare a eforturilor noastre comune cu statele candidate.
În aceeași perioadă au fost semnate două acorduri în beneficiul țării noastre: Acord bilateral semnat cu Letonia în domeniul securității sociale și Memorandum de Înțelegere semnat cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), alături de vicepremierul, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Această săptămână plină de evenimente ne-a ancorat și mai ferm în marea familie europeană, caracterizată prin pace, stabilitate și securitate. Acest lucru a fost posibil inclusiv datorită sprijinului de neclintit din partea tuturor partenerilor europeni, în special al României și Franței, care au fost alături de noi în tot acest proces.