VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Încă șase preoți, care în ultima săptămână au trecut la Mitropolia Basarabiei, caterisiți de Mitropolia Moldovei

Parohii Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chișinău și celei din satul Ghidighici, mun. Chișinău, Petru Storoja și, respectiv, Maxim Melinti, și alți patru preoți din cadrul acestor lăcașuri au fost caterisiți de Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, pentru faptul că cei șase clerici au trecut la Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române.

”În urma părăsirii samavolnice și lipsite de temei canonic a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, împreună cu nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare și încălcarea jurământului depus la hirotonie, Direcția mitropolitană anunță deciziile ferm luate cu privire la cei implicați. Aceste măsuri au fost adoptate în scopul menținerii disciplinei și respectării canoanelor bisericești”, se arată într-un comunicat al Mitropoliei Moldovei.

Parohii celor două biserici au declarat că decizia de a trece la Patriarhia Română a fost luată în urma solicitărilor comunităților de enoriași.  

„La solicitarea creștinilor satului Ghidighici, comunitatea noastră a revenit la Biserica-Mamă, aderând la Mitropolia Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu! Aderarea noastră nu este un moft personal, un act politic sau economic. Aderarea, de-a lungul ultimilor ani, a fost solicitată de creștinii și enoriașii satului Ghidighici, care și-au exprimat dorința fermă de a reveni la Biserică-mamă, la originile spirituale și culturale istorice. Este un act de recunoștință față de înaintașii noștri”, a declarat ieri parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici, Maxim Melinti.

Amintim, după valul de caterisiri început de Mitropolia Moldovei încă din această vară împotriva clericilor care au părăsit structura, Mitropolia Basarabiei a declarat că toate aceste acte nu sunt valide și nu are o fundamentare teologică și canonică.

„Deciziile acestei structuri ecleziastice se abat de la învățăturile creștine, dând dovadă de o lipsă de înțelegere și de prețuire față de identitatea poporului nostru și față de preoții care se identifică a fi români. Această abordare a conflictului actual subminează credibilitatea Mitropoliei Ruse de la Chișinău și îi expune slăbiciunea argumentelor”, anunța anterior Mitropolia Basarabiei.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.