VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Producerea și comercializarea medicamentelor cu conținut de steroizi anabolizanți și androgeni, interzisă în R. Moldova

În Republica Moldova va fi interzisă producerea și comercializarea medicamentelor cu conținut de steroizi anabolizanți și androgeni. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de Parlament.

Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Sănătății, stipulează interzicerea importului, fabricării, distribuirii, comercializării, prescrierii și eliberării dopantelor, în special a steroizilor și anabolizanților. Modificările legislative au scopul de prevenire și combatere a producerii și a traficului ilicit de substanțe dopante pe teritoriul Republicii Moldova, eliminarea accesului fizic la dopante a populației în condiții non-medicale, precum și armonizarea legislației naționale la rigorile internaționale.

De asemenea, se urmărește implementarea prevederilor Agenției Mondiale Antidoping și ale Codului Mondial Antidoping.

Steroizii anabolizanți și androgeni sunt hormoni sintetici, care sporesc capacitatea organismului de a produce țesut muscular. În ultima perioadă, aceste substanțe sunt folosite și de sportivi. Totuși, consumul abuziv de steroizi anabolizanți poate avea consecințe grave asupra sănătății, pentru că poate afecta sistemul cardiovascular, sistemul hormonal, sistemul musculo-scheletic sau ficatul. Mai mult, există studii care demonstrează că anabolizanții administrați în exces pot cauza agresivitate și tulburări psihiatrice.

În acest context, în toate statele membre ale Uniunii Europene, în majoritatea statelor CSI și în Statele Unite ale Americii, producerea și comercializarea acestor substanțe este interzisă. În schimb, potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova sunt fabricate și exportate cantități enorme de medicamente cu conținut de steroizi anabolizanți și androgeni. Aceste substanțe pot fi cumpărate în farmacii în baza prescripțiilor medicale. Autorii documentului atenționează despre faptul că aceste tipuri de medicamente sunt utilizate pentru dopaj, întrucât datele statistice demonstrează că importul, producția internă și comercializarea lor în farmacii depășesc cu mult cantitatea de medicamente de acest tip administrate în spitale.  

Pentru a combate aceste fenomene negative, Ministerul Sănătății propune interzicerea fabricării medicamentelor cu conținut de steroizi anabolizanți și androgeni, precum și restricționarea importului, distribuirii și comercializării de anabolizante în țară.

Excepție fac denumirile comune internaționale, iar cantitatea acestora va fi stabilită anual de Ministerul Sănătății, în conformitate cu numărul de pacienți și protocoalele de tratament. Achiziția respectivelor medicamente pentru instituțiile medico-sanitare și pacienții din ambulator va fi realizată prin licitație publică. În cazul în care un producător autohton va fi desemnat câștigător al licitației publice, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale va elibera autorizație de fabricare pentru un an. Dacă licitația publică va fi câștigată de un producător extern, acesta va primi autorizație de import doar pentru cantitatea licitată.

Proiectul de lege va fi propus spre examinare și în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.