Sprijinul pentru aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei și pentru politica de parteneriate în raport cu Republica Moldova va fi abordat la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor NATO, organizată azi și mâine la Bruxelles. Întrunirea reprezintă o primă etapă de pregătire pentru Summitul NATO de la Washington din 2024. Aspectele din regiune vor fi subliniate de ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu, care va evidenția în cadrul reuniunii importanța strategică a Mării Negre, transmite caleaeruopeana.ro, cu referire la un comunicat al MAE de la București.
”Reuniunea ministerială se va încheia, în data de 29 noiembrie, cu o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, prima ședință la nivel ministerial de externe, de la lansarea formatului. Discuțiile vor aborda temele centrale pe agenda partenerială, cu accent pe reformele interne, continuarea sprijinului pentru Kiev și perspectivele euroatlantice ale Ucrainei, inclusiv prin prisma reflectării acestor aspirații cu prilejul Summitului de la Washington. Șefa diplomației române va reitera sprijinul României pentru politica NATO a “ușilor deschise”, inclusiv pentru aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei, și pentru politica NATO de parteneriate, cu încurajarea continuării angajării sporite a partenerilor cei mai vulnerabili (Republica Moldova)”, se arată în comunicatul diplomației române.
Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO se desfășoară la sediul Alianței de la Bruxelles, aceasta fiind primul întâlnire a șefilor diplomațiilor statelor NATO după summitul Alianței din luna iulie de la Vilnius.
Reuniunea se desfășoară într-un context de securitate complicat, în continuă deteriorare, cu impact în multiple zone geografice de interes sporit din vecinătatea Alianței, de la continuarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, tensiunile din Balcanii de Vest și conflictul militar între Israel și Hamas. Discuțiile se vor concentra și pe îndeplinirea angajamentelor de la Vilnius referitoare la postura de descurajare și apărare, continuarea sprijinului pentru Ucraina și perspectiva euroatlantică a acestui stat. Schimbul de opinii va include contracararea acțiunilor disruptive ale unor state terțe, provocările din vecinătatea sudică și rolul parteneriatelor NATO.