Parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din mun. Chișinău, Pavel Borșevschi, și un grup de preoți din protopopiatul de Chișinău, sectorul II, precum și enoriașii au trecut de la Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei la cea a Basarabiei, subordonată României. Aceștia au adresat o scrisoare Mitropolitului Vladimir, prin care cer să fie inițiat procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română.
„Pornind de la realitățile extraordinare în care se află Biserica Ortodoxă din Republica Moldova și în contextul războiului injust și perfid pe care Rusia îl duce în Ucraina, majoritatea preoților și credincioșilor din protopopiatul de Chișinău, sectorul II, au semnat o adresare către Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove. Prin această adresare, rugăm Înaltpreasfinția Sa să inițieze procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română. Scrisoarea Înaltpreasfințitului Vladimir, adresată Patriarhului Kirill pe 5 septembrie 2023, în care se afirmă că poporul nostru de origine latină nu are nimic comun cu russkii mir, ne dă curaj să credem că acum ca niciodată e momentul potrivit să reparăm greșelile istorice și să ne repunem în demnitatea furată de ocupația rusească”, se arată într-o scrisoare publicată pe pagina de Facebook a Bisericii „Sfântul Dumitru” din Capitală.
Abandonarea bisericii ruse de către clericii moldoveni a luat amploare în contextul invaziei ruse în Ucrainei, dar și după ce în spațiul public s-a strecurat scrisoarea scrisă de mitropolitul Moldovei Vladimir superiorului său de la Moscova, patriarhul Kiril.
Săptămâna trecută, fondatorul și prorectorul Academiei de Teologie, Vetcislav Cazacu și 13 parohii au anunțat că au părăsit Mitropolia Moldovei și s-au alăturat Mitropoliei Basarabiei. Alte anunțuri de acest fel sunt așteptate în următoarele săptămâni.
Într-un comunicat de presă, Mitropolia Basarabiei i-a îndemnat pe toți clericii și monahii care „se simt constrânși de eparhiile rusești să aibă curajul de a ieși din această servitute și să revină la tradiția și comuniunea Bisericii Ortodoxe Române”.