VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Guvernul instituie noi măsuri pentru combaterea manipulărilor și abuzurilor de pe piața energetică

Piața energetică urmează să devină mai transparentă, iar orice acțiune de manipulare sau abuz vor fi pedepsite mai dur de autorități. Guvernul a aprobat un șir de modificări la Legea cu privire la energia electrică prin care, în perspectivă, va avea loc ”cuplarea pieței locale cu cea europeană” și care oferă Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică noi atribuții de monitorizare și sancționare.  

”La constatarea comportamentului abuziv al participanților la piața energie electrice, autoritatea de reglementare să fie în măsură să aplice sancțiuni care corespund încălcării depistate și prejudiciilor cauzate. În acest scop, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va fi învestită cu atribuții suplimentare în ceea ce privește monitorizarea, investigarea și sancționarea participanților la piața angro de energie electrică, care manifestă un comportament abuziv și neregulamentar”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.  

Amendamentele aprobate prevăd și noi criterii de desemnare a operatorului pieței de energie electrică.

”Acest lucru va permite organizarea pieței pentru ziua următoare, pieței pe parcursul zilei, pieței centralizate a contractelor bilaterale, iar, în perspectivă, va fi asigurată cuplarea pieței locale a energiei electrice cu piețele similare integrate la nivel european”, se mai arată în document.

De asemenea, sunt reglementate constatarea și gestionarea unor posibile situații excepționale în sectorul energiei electrice. Astfel, ANRE va putea interveni prompt pentru a constata și înlătura eventualele disfuncționalități prin atenuarea efectelor acestora.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.