Comisia Europeană şi Ucraina au semnat, luni, un acord privind un ajutor în valoare de 500 de milioane de euro care va fi dedicat locuinţelor şi educaţiei persoanelor strămutate, precum şi agriculturii din Ucraina, relatează AFP.
Această finanţare, anunţată de executivul Uniunii Europene în marja unei reuniuni a Consiliului de Asociere UE-Ucraina la care a participat premierul Denîs Şmîhal, se încadrează în cadrul angajamentelor asumate în primăvară.
Acesta este cel de-al 8-lea Consiliu de Asociere UE-Ucraina şi primul de când ţara a obţinut statutul de candidat la aderarea la blocul comunitar în luna iunie.
Premierul ucrainean Denîs Şmîhal s-a întâlnit cu vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic şi au discutat despre „întărirea sancţiunilor împotriva Rusiei şi integrarea Ucrainei pe piaţa energetică a UE”.
#Ukraine and the #EU signed 5 agreements – participation in "Digital Europe" program, cooperation in customs & tax sphere, €500 million of budget support, increasing grants budget for 🇺🇦 by €122 million.
— Denys Shmyhal (@Denys_Shmyhal) September 5, 2022
Agreements bring us closer to the #EU, contribute to 🇺🇦 sustainability. pic.twitter.com/dQFtle5GbX
El a pledat, pe contul său Telegram, pentru „introducerea unui embargo energetic total împotriva Rusiei”.
„Exporturile de energie electrică din Ucraina pot înlocui volume considerabile de importuri de gaze ruseşti”, a spus el.
„În prezent, capacitatea comercială este de 300 de megawaţi, în timp ce capacitatea noastră de export este de până la 2.000 de megawaţi”, a adăugat premierul ucrainean.
De asemenea, Şmîhal a precizat că Ucraina are „cele mai mari zăcăminte subterane pentru stocarea gazului şi ar putea deveni seiful Europei pentru gaz”.
Oficialul a menţionat că Guvernul ucrainean „aspiră să accelereze integrarea pe piaţa energetică a UE”, în urma obţinerii statului de candidat la aderarea la UE.