Update: Guvernul Hamas a anunţat că un bombardament israelian la intrarea principalului spital din Gaza s-a soldat vineri cu „zeci de morţi şi de răniţi”, informează AFP.
Potrivit şefului serviciului de presă al guvernului Hamas, bombardamentul a vizat „un convoi de ambulanţe care se pregătea să transporte răniţi de la spitalul al-Shifa” spre frontiera cu Egiptul. „Acest masacru a făcut zeci de morţi şi de răniţi”, a spus el.
Într-o înregistrare video a AFPTV, se pot vedea mai multe trupuri şi răniţi lângă o ambulanţă avariată.
Aceste imagini arată de asemenea civili transportând răniţi cu corpurile însângerate. Alţi oameni zac pe pământ, proiectaţi probabil de suflul exploziei în maşinile parcate la marginea drumului, potrivit Agerpres.
În prezent, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, 16 dintre cele 35 de spitale din Fâşia Gaza nu funcţionează, pentru că au fost bombardate sau pentru că nu mai au carburant pentru generatoarele lor.
Mai devreme în timpul zilei de vineri, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Richard Hecht, a afirmat că „sunt situaţii când ei (palestinienii) folosesc un vehicul civil pentru a transporta terorişti”.
„Noi nu tragem asupra ambulanţelor şi spitalelor dacă înţelegem că acestea sunt doar civile şi fac ceea ce ele sunt menite să facă”, a adăugat el.
Armata israeliană a acuzat pe 27 octombrie mişcarea islamistă palestiniană Hamas că „duce războiul din spitalele” din Gaza, ceea ce Hamas dezminte.
Update: ONU estimează la 1,2 miliarde de dolari nevoile de ajutor umanitar pentru locuitorii din Fâşia Gaza şi Cisiordania până la sfârşitul acestui an, a indicat vineri Biroul de coordonare a acţiunilor umanitare (OCHA), citat de AFP şi Reuters.
„Costul pentru a răspunde nevoilor a 2,7 milioane de persoane – adică întreaga populaţie din Gaza şi 500.000 de persoane din Cisiordania ocupată – este estimat la 1,2 miliarde de dolari”, afirmă OCHA.
Acesta atrage atenţia că apelul iniţial la strângere de fonduri lansat în ziua de 12 octombrie, când estima necesarul la 294 milioane de dolari, este acum cu totul insuficient. „Situaţia a devenit tot mai disperată de atunci”, arată agenţia.
OCHA urmează să facă publice luni detaliile apelului său la donaţii revizuit, în ce priveşte ‘nevoile de alimente, apă, îngrijiri de sănătate, adăpost, igienă şi alte priorităţi urgente în urma bombardamentelor masive în Fâşia Gaza’. ‘Îi îndemnăm pe donatori să pună rapid la dispoziţie resurse pentru a răspunde’ acestor urgenţe, subliniază comunicatul OCHA, potrivit Agerpres.
Pe lângă „o finanţare adecvată”, agenţia ONU insistă de asemenea pe un acces sigur şi durabil la toate persoanele în nevoie acolo unde se găsesc, un flux suficient de produse umanitare şi, mai ales, carburant.
Israelul interzice introducerea de carburanţi în Fâşia Gaza, considerându-l un produs cu mare risc de a fi deturnat în scopuri militare.
Update: Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit vineri la Tel Aviv, va face presiuni pentru ca Israelul să accepte pauze umanitare în luptele din Gaza, relatează The New York Times (NYT), care citează oficiali ai Casei Albe, transmite News.ro.
Potrivit surselor NYT, Blinken, aflat deja la a treia vizită în Israel de la izbucnirea războiului, nu va discuta despre o „încetare a focului”, ci despre o serie de scurte perioade fără atacuri pentru a permite eliberarea ostaticilor şi distribuirea de ajutoare.
Presa israeliană afirmă, la rândul său, că premierul israelian Benjamin Netanyahu ar fi dispus să ia în considerare cererea SUA pentru o scurtă încetare a focului în scop umanitar, relatează The Times of Israel. Ar putea fi vorba de pauze care să dureze câteva ore.
sraelul a respins în repetate rânduri o încetare a focului de durată mai mare, subliniind că Hamasul va profita de acest răgaz pentru a se reînarma.
Joi, înainte de a pleca de la Washington către Israel, Antony Blinken a subliniat că civilii au „dus greul” campaniei militare a Israelului care vizează Hamas în Gaza şi a spus că va discuta despre „măsuri concrete” pe care armata israeliană le poate lua pentru a-i proteja.
„Israelul are nu doar dreptul, ci şi obligaţia de a se apăra şi, de asemenea, de a lua măsuri pentru a încerca să se asigure că acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată”, a declarat Blinken pe pista de la baza militară Andrews înainte de a se îmbarca în avionul cu destinaţia Israel.
Israelul a dat asigurări că a atacat peste 11.000 de ţinte Hamas de la începutul războiului, în timp ce îşi continuă ofensiva aeriană şi terestră în Fâşia Gaza. În același timp, drone americane survolează Gaza pentru a ajuta la strângerea de informații despre locurile în care sunt ținuți ostaticii luați de gruparea teroristă Hamas.
Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), Daniel Hagari, a anunțat că forțele terestre israeliene au încercuit orașul Gaza din mai multe direcții, scrie The Times of Israel.
Purtătorul de cuvânt al IDF, a declarat joi seară că forțele terestre au „încercuit complet orașul Gaza, centrul activității Hamas” în Fâșie. Întrebat despre o potențială încetare a focului, Hagari a spus că „termenul „încetare a focului” nu este deloc pe masă în acest moment”.
IDF a spus că aproximativ 130 de teroriști Hamas au fost uciși în lupte cu soldații IDF joi după-amiază.
IDF a declarat joi seară că forțele aeriene și-au continuat atacurile asupra Gaza, adăugând că aeronavele au lovit mai multe sedii militare folosite de înalți comandanți Hamas.
Cucerirea orașului Gaza, fortăreața conducătorilor Hamas din Fâșia, va fi o sarcină dificilă pentru armata israeliană, ale cărei aspirații de a înlătura gruparea teroristă îi vor forța pe soldați să lupte prin labirinturi urbane aglomerate împânzite de bombe și capcane și printr-o vastă rețea de tuneluri folosite de teroriști.
Punctul de trecere Rafah din Gaza în Egipt urmează să fie deschis pentru a treia zi vineri, pentru evacuări limitate, în baza unui acord intermediat de Qatar, care vizează eliberarea din enclavă a unor deținători străini de pașapoarte, a persoanelor aflate în întreținerea acestora și a unor răniți din Gaza.
Potrivit oficialilor de frontieră, peste 700 de cetățeni străini au plecat în Egipt prin Rafah în ultimele două zile.