VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dispare era bancnotelor. De mâine, în România vor fi plafonate tranzacțiile și plățile în numerar

Astăzi este ultima zi când românii mai pot plăti cash fără nicio limită. De mâine, toate tranzacțiile, plățile și încasările în numerar vor fi plafonate. Noile măsuri fiscale se regăsesc într-un pachet de legi asupra căruia Guvernul de la București și-a asumat răspunderea și care intră în vigoare în două etape, din 1 noiembrie și din 1 ianuarie. 

Astfel, de mâine cetățenii români vor putea face între ei încasări și plăți cash până la suma de 10 mii de lei românești, adică puțin peste 2000 de euro. De asemenea, persoanele vor putea face plăți către companii în limita unui plafon zilnic de 1000 de lei (200 euro), dar nu mai mult de un plafon total de 2000 de lei pe zi (400 euro). Va exista și un plafon zilnic de 5000 de lei (1000 euro), în cazul în care se vor face încasări și plăți între o persoană juridică și o persoană fizică. O altă măsură stabilește că sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice, cum ar fi magazine, nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50 de mii de lei, adică 10 mii de euro. 

În cazul în care nu vor fi respectate aceste măsuri, vor fi date amenzi de 25% din suma plătită sau deținută în casierie, care depășește plafonul. 

Tot de mâine, vor fi instituite noi impozite pentru angajații din domeniul IT, iar muncitorii din construcții și din agricultură nu vor mai fi scutiți la contribuția de asigurări sociale în sănătate. Iar de la 1 ianuarie va crește taxa pe valoare adăugată pentru un șir de produse și servicii. De exemplu, TVA ca crește de la 5% la 9% pentru locuințele cu o valoare de cel mult 120 de mii de euro, pentru produsele bio, pentru instalarea panourilor fotovoltaice și pentru expoziții. Pentru serviciile din centrele fitness, însă, majorarea va fi până la 19 la sută.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.