VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 615: Volodimir Zelenski crede că lumea s-a obișnuit cu războiul din Ucraina și că Occidentul l-a trădat

Update: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că lumea s-a obișnuit cu războiul din Ucraina și că Occidentul l-a trădat, în timp ce unii dintre consilierii săi nu mai cred în victoria împotriva Rusiei, scrie revista Time într-un amplu reportaj citat de Meduza.

Reportajul publicat de revista Time se bazează pe interviuri cu Zelenski, membri ai echipei sale, precum și surse anonime apropiate de președinția Ucrainei.

Textul este semnat de cunoscutul reporter Simon Schuster, care în aprilie anul trecut a petrecut două săptămâni la Kiev în apropierea președintelui ucrainean, publicând ulterior „În interiorul lumii lui Zelenski”, un alt material amplu despre primele luni ce au urmat declanșării invaziei rusești.

Noul material al lui Shuster începe cu o descriere a vizitei pe care Zelenski a efectuat-o la Washington în septembrie anul acesta, presa americană scriind anterior că de data aceasta președintele ucrainean a fost primit mult mai rece decât în timpul primei vizite pe care a efectuat-o în Statele Unite după începerea invaziei rusești, scrie hotnews.ro.

Revista Time scrie că Zelenski a părut distant și agitat în timpul vizitei, el însuși explicându-i lui Shuster acest lucru prin faptul că s-a săturat să-și convingă aliații că Ucraina poate învinge armata rusă, cu ajutorul lor.

Update: O explozie a avut loc la una dintre cele mai mari uzine militare rusești, cea din regiunea Perm Krai, au spus serviciile de urgență, citată de agenția de știri rusă de stat RIA Novosti.

Fabrica Ural, situată în orașul Solikamsk, produce, printre altele, explozibili pentru muniții și arme de calibru mic, noează Kyiv Independent.

Update: Într-un interviu al ministrului german al Apărării Boris Pistorius pentru televiziunea ZDF, acesta avertizează despre un posibil război în Europa și necesitatea pregătirilor pentru o confruntare militară.

Trebuie să ne pregătim pentru un posibil război în Europa, a spus Pistorius în interviu. „Trebuie să ne obișnuim cu ideea că poate exista o amenințare de război în Europa. Germania trebuie să fie capabilă să se apere. Trebuie să fim pregătiți pentru război”, susține ministrul german al apărării.

În opinia sa, conflictele din Orientul Mijlociu și Ucraina vor avea consecințe în societatea germană. Germania trebuie să fie capabilă să se apere, acest lucru este valabil atât pentru Bundeswehr, cât și pentru societate.

„Trebuie să devenim capabili de război”, a spus Pistorius și a adăugat că, în același timp, Germania va face totul în conflictul din Orientul Mijlociu pentru ca situația să nu escaladeze.

Update: De când au eliberat nordul Regiunii Herson, la sfârșitul anului 2022, forțele ucrainene au lansat multe raiduri mici peste Nipru. Pe 19 octombrie însă trupele ucrainene au trecut fluviul Nipru, s-au infiltrat în Krynky iar după 11 zile și-au extins controlul de-a lungul așezării cu lățimea de aproximativ cinci kilometri.

Un militar rus a descris situația de pe frontul din regiunea Herson ca fiind „foarte dificilă”. Ucrainenii „trag în mod constant în noi cu artilerie, folosesc muniții cu dispersie și, cel mai important, folosesc o întreagă hoardă de drone și UAV-uri cu grenade care funcționează non-stop, împiedicând evacuarea răniților și aprovizionarea cu muniție”, scrie Defenseromania.ro.

Potrivit sursei citate, devine tot mai clar că Krynky este un cap de pod, un posibil loc în care forțele ucrainene par să poată reuși să treacă peste Nipru în număr mare, cu echipament greu, și să adauge o nouă direcție contraofensivei lor din sud. Totodată, traversările râurilor sunt dificile și riscante. 

Dacă ucrainenii reușesc să construiască poduri de pontoane și să ducă tancuri, vehicule de luptă și alte echipamente grele peste Nipru, în capul de pod Kyinky, s-ar putea datora doar faptului că forțele ruse din jurul așezării sunt destul de reduse în acest moment.

Nouă persoane, inclusiv doi copii mici, au fost găsite împușcate mortal în casa lor din oraşul Volnovakha, din estul Ucrainei, ocupat de Rusia. Oficialii ucraineni spun că ei cred că soldații ruşi au ucis întreaga familie pe 27 octombrie pentru că au refuzat să le cedeze casa.

Anchetatorii ruşi spun că doi bărbați suspecți au fost reținuți, afirmând că sunt soldați ruşi din Cecenia. Ucraina și Rusia au inițiat anchete separate.

Pe rețelele de socializare au apărut fotografii care arată corpuri pline de sânge şi ciuruite de gloanțe, aşezate în paturi, unele dintre ele încă prinse în îmbrățișări. „Potrivit informaţiilor preliminare, ocupanţii au ucis întreaga familie Kapkanets, care sărbătorea o zi de naștere şi care a refuzat să îşi predea propria casă ocupanților din Cecenia”, a declarat Ombusmanul ucrainean pe Telegram. Doi copii, născuți în 2014 şi 2018, se numără printre victime.

Canalul de Telegram Astra a publicat fotografiile membrilor familiei ucise.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.