Autoritățile Republicii Moldova au identificat 100 de tratate încheiate în cadrul CSI care nu produc valoare adăugată pentru cetățeni. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit lui Vodă, în prezent au fost inițiate procedurile legale pentru denunțarea a 70 din aceste tratate.
„La începutul anului 2023 autoritățile au demarat un proces de inventariere a tratatelor încheiate în cadrul CSI la care țara noastră este parte, în cadrul căruia autoritățile publice specializate în diferite domenii examinează fiecare acord în parte apreciind oportunitatea păstrării calității de membru a țării noastre. Este un proces complex și minuțios care se ia de autorități în funcție de relevanța documentelor pentru cetățenii țării noastre. Toate acordurile denunțate nu produc beneficii și sunt inutile pentru cetățeni și instituțiile țării noastre”, precizează Vodă.
Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului a subliniat că până în prezent 29 de acorduri au fost denunțate.
„La momentul actual autoritățile au identificat un număr de peste 100 de tratate încheiate în cadrul CSI care nu produc valoare adăugată pentru cetățeni, însă acest număr este în continuare unul fluctuant în dependență de opiniile consolidate ale ministerelor. În prezent au fost inițiate procedurile legale pentru denunțarea a 70 din aceste tratate. Pe parcursul anului 2023, țara noastră a finalizat procedurile legale necesare prin care au fost denunțate 29 tratate semnate în cadrul CSI. Acordurile în cauză sunt învechite, nu corespund realităților actuale și / sau pentru că politicile țării noastre nu mai rezonează cu obiectivele pe care și le-au stabilit statele semnatare”, a mai menționat Vodă.
Reamintesc că la începutul anului 2023, potrivit Registrului de Stat al Tratatelor pe care îl deține Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, țara noastră era parte la 282 de tratate internațional în cadrul CSI.