Documentele necesare pentru obținerea actelor permisive eliberate în domeniul siguranței alimentelor și simplificarea procesului de certificare a alimentelor, vor fi optimizate. Astfel, va fi simplificată procedura de înregistrare pentru micii producători, producătorii artizanali și pensiunile turistice. Parlamentarii au votat la 26 octombrie un proiect de lege care vizează facilitarea activității în domeniul alimentar.
Scopul proiectului de lege constă în optimizarea documentelor necesare pentru obținerea actelor permisive eliberate în domeniul siguranței alimentelor și simplificarea procesului de certificare a alimentelor, precum și sporirea supravegherii serviciilor prestate în alimentația publică.
Potrivit Parlamentului, printre prevederile proiectului de lege se regăsesc excluderea certificatului de inofensivitate (la export sau reexport) pentru produsele alimentare, inclusiv cele ambalate; simplificarea procedurii de eliberare a autorizației sanitar-veterinare pentru mijloacele de transport; reducerea frecvenței prelevării de probe adaptată specificului și dimensiunii întreprinderii, cu condiția ca siguranța produselor alimentare să nu fie compromisă etc.
Totodată, modificările operate vin să îmbunătățească cerințele de igienă față de echipamentele, mijloacele de transport și/sau containerele utilizate pentru recoltarea, transportul sau depozitarea produselor alimentare primare. Se propune autorizarea sanitar-veterinară obligatorie a halelor și a pavilioanelor pentru comercializarea produselor alimentare de origine animală. De asemenea, sunt prevăzute noi reglementări privind retragerea sau rechemarea produselor alimentare neconforme sau nesigure plasate pe piață.
O altă prevedere a proiectului se referă la pensiunile turistice și agroturistice cu servicii de pregătire și servire a mesei. Astfel, acestea vor putea să producă vin din materia primă proprie, iar vinul va putea fi servit sau comercializat direct consumatorilor.
În proiect este reglementată și procedura de eliberare a certificatului de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor, act emis de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care atestă că activitățile de producție, procesare și depozitare, import și export a produselor alimentare de origine nonanimală, activitățile din domeniul alimentației publice și din domeniul comerțului cu alimente corespund reglementărilor din domeniul alimentar. Operatorii din domeniul alimentar vor putea obține acest certificat în baza unei cereri și vor achita pentru act suma de 150 de lei.