VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Moldoveanul care se ignoră pe sine însuși

În provincie, Vocea Basarabiei i-a întrebat pe niște săteni pentru ce trăiesc. Iată două răspunsuri: – Pentru copii, pentru nepoți, să-i văd pe dânșii sănătoși și să nu trăiască așa cum am trăit noi; – Nepoții ziceau să ne facă documente să ne ia încolo, dar unde să ne ia? De-amu, ce a fost, am văzut…

E un soi de mentalitate des întâlnită în țările care au trecut prin mari cataclisme. E vorba de oameni care au dus-o greu și care se sacrifică pentru copii, nepoți și strănepoți. Vreau să fac o precizare din capul locului, ca să fiu bine înțeles: e firesc ca omul să-și iubească progeniturile, să depună mari eforturi ca urmașii să fie fericiți. Omul, într-adevăr, e responsabil pentru copiii săi și trebuie să trăiască pentru copii. Dar părerea mea e că și aici trebuie să existe o măsură a lucrurilor, că dragostea asta e acceptabilă până la un punct și că nu trebuie să se transforme în ignorarea propriei vieți.

Da, trăiești pentru copii, dar, având o singură viață, mai trăiești și pentru sine. Și aici se cască o prăpastie între vârstnicii și pensionarii moldoveni și cei occidentali. La noi, de multe ori, oamenii muncesc toată viața pentru copii, apoi, după pensionare, stau în curțile lor și așteaptă moartea, epuizați după efortul de ani de zile. Pe alte meridiane, oamenii își ajută copiii pînă la un punct, dar la fel de consecvent își trăiesc propria viață, își clădesc propria fericire. De aia acolo vezi pensionari activi dornici de a călători prin toată lumea, pensionari care nu uită să aibă grijă de sine. Nu trăiești numai pentru copii, îți respecți și propria existență, încerci să fii tu fericit nu doar savurând fericirea copiilor.

Și la urma urmei, nu le-ar plăcea copiilor tăi să te vadă preocupat de niște chestiuni, călătorind, având o viață comparabilă cu a lor? De ce, mă rog, ar trebui tu, părintele, s-o duci mai rău decât nepotul?

Admit că pot să greșesc, dar am impresia că lumea din jurul nostru se va schimba în bine atunci când părinții și bunicii își vor lua în serios propriile vieți, când vor pune binele lor pe un palier cu binele progeniturilor. Unii vor spune că e un egoism innaceptabil. Eu zic că e mai preferabil decât altruismul fără frontiere care țintește numai confortul copiilor.

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.