VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

România ar putea fi apărată de un sistem nou antidronă, în contextul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene

Un sistem nou, modern, de apărare antidronă ar putea fi instalat în scurt timp pe teritoriul României, spun surse guvernamentale. 

Potrivit Adevarul.ro, acest sistem va fi primit de România în urma unui acord „G to G” încheiat cu o țară parteneră, cu acordul NATO. În contextul în care Rusia și-a intensificat atacurile cu drone în Ucraina, în apropiere de granița acesteia cu România, este necesară instalarea unui sistem antidronă. 

Mai multe resturi de echipamente militare de acest fel au căzut pe teritoriul României.  Cel mai recent eveniment de acest fel a avut loc săptămâna trecută, când în noaptea de miercuri, 11 octombrie, spre joi, 12 octombrie, o a patra dronă rusească a căzut în apropierea localității Plauru. Dacă primele drone rusești găsite în România erau unele de supraveghere, ultima ar fi avut la bord 50 de kg de TNT și a explodat la impactul cu solul. 

Echipele de teren ale Ministerului Apărării Naționale au descoperit un crater, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă de vegetație aflată la 3 km vest de localitatea Plauru. 

Nu a fost prima dată când au fost găsite fragmente de dronă în acea zonă din România. Fragmente de la două drone au fost găsite  în comuna tulceană Plauru, comuna Ceatalchoi, lângă granița cu Ucraina. O a treia dronă a fost găsită, în septembrie, între localitățile Nufăru și Victoria din Delta Dunării, potrivit unui comunicat MApN.   

Săptămâna trecută, ministrul Apărării din România a dat explicații legate de resturile de drone găsite în Deltă și anunța că au fost sporite măsurile de securitate în zonă.  

Au fost suplimentate forţele şi mijloacele destinate executării serviciilor de luptă în Armata României, pentru creşterea capacităţii de supraveghere, observaţie şi intervenţie cu forţe şi mijloace specializate în spaţiul terestru, aerian, maritim, cibernetic, respectiv în domeniul electromagnetic şi informaţional în aceste zone aflate în proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. Fără a putea intra în foarte multe detalii, vă pot spune că au fost suplimentate echipamentele destinate supravegherii aeriene şi electronice în raionul fluvial aferent braţului Chilia şi raioanelor Sulina şi Sfântu Gheorghe cu senzori specifici şi a fost întărită cooperarea cu Garda de Coastă„, sublinia ministrul Angel Tîlvăr, la Ora Guvernului.   

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.