Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a participat la reuniunea în formatul Gymnich a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, care a avut loc la Praga. Este prima reuniune în acest format la care țara noastră participă în calitate de viitor stat membru al UE.
Oficialul a menționat șefilor diplomațiilor europene că sprijinul unanim pentru țara noastră prin acordarea statutului de țară candidat în votul istoric al Consiliului Uniunii Europene din 23 iunie precedat de avizul pozitiv al Comisiei Europene ne-a motivat să realizăm în ritm accelerat aprobarea după consultări interne a Planului de acțiuni ambițios și amplu referitor la cele 9 măsuri stipulate în avizul Comisiei.
Oficialul a discutat cu Hadja Lahbib, ministra afacerilor externe, europene și comerțului exterior a Belgiei, despre următorii pași în parcursul european al țării noastre în mai multe domenii: reforma justiției și combaterea corupției, funcționarea legilor, eliminarea influențelor oligarhice asupra sistemului economic, politic și în mass-media, îmbunătățirea legislației electorale precum și reforma administrației publice.
Modalitățile de aprofundare a dialogului moldo-sloven au fost discutate cu ministra afacerilor externe a Sloveniei Tanja Fajon. Șeful diplomației de la Chișinău a vorbit despre eforturile guvernului de a transforma Moldova într-un stat mai puternic și rezilient în fața provocărilor interne și externe, inclusiv prin consolidarea sectorului de afaceri interne, securitate și apărare.
La discuțiile cu José Manuel Albares, ministrul spaniol al afacerilor externe, Uniunii Europene și al cooperării, vicepremierul Nicu Popescu a evidențiat că Spania este un important partener comercial al țării noastre și o sursă de investiții cu peste 50 de companii cu capital spaniol, branduri cunoscute în domeniul energetic, vinicol și auto.
Ministrului afacerilor externe și al apărării al Irlandei, Simon Coveney, ministrul moldovean i-a transmis interesul ferm al țării noastre pentru a amplifica relaţiile bilaterale.
În discursul de la sesiunea plenară și în cadrul convorbilor în marja reuniunii cu miniștrii de externe ai României, Bogdan Aurescu, Suediei, Ann Linde, ai Italiei, Luigi Di Maio, ai Poloniei, Zbigniew Rau, ai Croației, Gordan Grlić Radman, ai Luxemburgului, Jean Asselborn, ai Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, Danemarcei, Jeppe Kofoed, am vorbit despre provocările și preocupările noastre comune în contextul noii realități geopolitice după agresiunea militară nejustificată a Ucrainei de către Federația Rusă, care are un impact profund asupra regiunii și țării noastre.
Împreună cu omologul ucrainean Dmytro Kuleba, ministrul de externe Nicu Popescu a vorbit despre agenda bilaterală și a salutat eforturile instituțiilor de resort din țara noastră pentru consolidarea cooperării în domeniul infrastructurii feroviare și în sectorul energetic, inclusiv diversificarea cu ajutorul Ucrainei a surselor de electricitate pentru țara noastră.
De asemenea, demnitarul moldovean s-a întâlnit cu Robert G. Berschinski, asistent special al președintelui și directorul principal al Consiliului de Securitate Națională pentru Democrație și Drepturile Omului la Consiliul de Securitate Națională al Statelor Unite ale Americii, cu care a vorbit despre realizările în consolidarea democrației și reforma justiției în desfășurare în țara noastră. Avem nevoie în continuare de ajutorul SUA pentru sancționarea corupților fugari și cooperarea strânsă cu partenerii americani în lupta împotriva corupției.