Este una din cele mai răspândite infecții bacteriene. O patologie frecvent întâlnită la femei, deoarece uretra este mai scurtă la femei. Infecția urinară pot pătrunde pe cale externă sau internă. Cel mai des cauzele sunt bacteria E. coli, imunitate scăzută sau igienă necorespunzătoare a aparatului genital. De asemenea spălăturile vaginale prea frecvente distrug flora bacteriană, purtarea lingeriei sintetice sau prea strâmte, apa sărată, clorul sau nisipul, bacteriile din toaletele publice, precum Streptococcus, Staphylococcus aureus sau E.coli – de aceea, este important sa folosesti cu grija toaleta publica atunci cand urinezi; alimentatia necorespunzatoare – lipsa de vitamine (A, C sau E) si nivelul scazut de fier, seleniu, magneziu sau zinc pot duce la slabirea sistemului imunitar si, implicit, favorizeaza aparitia infectiilor.
Alte cauze pot fi constipația, litiaza renală, menopauza sau folosirea sondei pentru urinare în spitale. Infecția urinară poate afecta uretra, vezica urinară și rinichii, prin manifestările sale de uretrită, cistită sau pielonefrită.
Semnele clinice sunt urinări frecvente, eliminarea unor cantități mici de urină, usturime sau dureri la urinare, senzație de greutate în partea inferioară a abdomenului, urina este de culoare tulbură, cu strii de sânge, de un miros specific, în unele cazuri pot fi frisoane, febră, greață, vomă.
Când apar primele semne este nevoie de consultat medicul, pentru a stabili diagnosticul prin testele de laborator și diagnostice și de a iniția tratamentul corespunzător.
Se interzice de a face autotratament, deoarece pot fi complicații, care sunt mult mai greu de tratat.
Medicul va recomandă tratamentul necesar în funcție de tipul infecției urinare. De obicei, infecțiile urinare sunt tratate prin administrarea de antibiotice, însoțite de probiotice și remedii naturiste. Printre tratamentele naturiste se numară ceaiurile pe bază de plante:
Care sunt complicațiile infecțiilor urinare
Dacă nu sunt tratate la timp, infecțiile urinare se agravează și pot duce la apariția următoarelor complicații:
- recurenta infecțiilor urinare, adică apar de mai mult de două ori într-un interval de șase luni. Unele studii susțin că una din trei femei este afectată de aceste infecții urinare recurente.
- apariția pielonefritei, care duce la inflamarea rinichilor;
- naștere prematura sau greutate scăzuta a fătului, în cazul femeilor însărcinate;
- uretritele recurente la bărbati duc la îngustarea uretrei;
- apariția sepsisului care poate fi fatal dacă infecția ajunge la rinichi.
Măsurile de igienă pe care trebuie să le ai în vedere:
- evită produsele de ingrijire intimă care pot afecta uretra, așa cum sunt săpunurile, gelurile de duș parfumate, deodorantele și pudra de talc;
- după urinare, trebuie să te ștergi din față spre spate, ca să nu transferi bacteriile din jurul anusului către vagin și uretră;
- evită să speli hainele, în special lenjeria intimă, cu detergenți sau înălbitori puternici;
- schimbă tamponul de cel puțin două ori pe zi pe durata menstruației;
- consumă merișoare uscate sau bea ceai de merisoare, deoarece acestea împiedică atașarea bacteriilor de pereții tractului urinar;
- urinează cât mai des și evită să te abții de la urinare. Când urina stagnează mai mult timp în vezică, cresc șansele de apariție a bacteriilor.
- Luminița Suveică, doctor