Inflația din zona euro a scăzut, în luna septembrie, la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, fiind la cota de 4,3%. Acest lucru demonstrează că politica monetară chibzuită a Băncii Centrale Europene, de majorare a ratelor dobânzilor, reușește să reducă prețurile scăpate de sub control, transmite Reuters, cu referire la Eurostat.
Prețurile de consum din cele 20 de țări care fac parte din zona euro au crescut cu 4,3% în septembrie, cel mai lent ritm din octombrie 2021, de la 5,2% cu în august.
Ținta e ca inflația să ajungă la 2% până în 2025. Creșterea prețurilor a depășit 10% pentru scurt timp în toamna anului trecut, pe fondul unei combinații de costuri energetice în creștere, a problemelor post-pandemice din lanțurile de aprovizionare și a cheltuielilor guvernamentale ridicate.
Ca răspuns, BCE a ridicat rata dobânzii cheie la un nivel record de 4%, de la un minim de minus 0,5% în doar puțin peste un an. Majoritatea economiştilor şi investitorilor sunt de părere că nivelul de 4% va fi vârful ciclului de majorare a dobânzilor demarat de BCE în urmă cu un an pentru a contracara inflaţia.