VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VOCEA MEDICULUI / Hipotiroidia / AUDIO

Tiroida este o glandă endocrină în formă de fluture situată în regiunea gâtului. Tiroida produce doi hormoni: triiododotironina (T3) si tiroxina (T4), care reglementează modul în care organismul uman utilizează și stochează energie (metabolismul organismului), iar funcția tiroidei este controlată de glanda pituitară, care se află în creier, iar aceasta produce TSH (hormonul stimulator tiroidian, care stimulează tiroida pentru a produce triiododotironina (T3) si tiroxina (T4).

Hipotiroidia este o afectiune in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni pentru a asigura buna functionare metabolica a celulelor organismului. Este cea mai frecventa tulburare a functiei tiroidiene.

Cauzele apariției hipotiroidiei este carenta de Iod, bolile autoimune, radioterapia și altele.

La început hipotiroidia poate decurge asimptomatic, iar în lipsa tratamentului poate duce la mai multe probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, patologii cardiace, patologii a articulațiilor.

Diagnosticul este simplu de stabilit prin semnele clinice și dozarea hormonilor tiroidieni în sânge, tratamentul la fel este accesibil, doar că trebuie prescris de medic și de respectat dozele și recomandările date de specialist.

Simptomele hipotiroidiei pot fi urmatoarele:

  • oboseala
  • incetinirea gandirii
  • cresterea in greutate
  • intoleranta la frig
  • pielea poate deveni uscată și creste grosimea ei
  • parul poate deveni aspru sau subtire, genele ar putea sa dispara si unghiile pot deveni fragile
  • usoara umflare a pleoapelor
  • umflarea limbii si raguseala
  • incetinirea ritmului cardiac (scade numarul de batai pe minut ale inimii)
  • dispnee de efort (lipsa de aer / oboseala in respiratie in timpul efortului)
  • poate creste nivelul de colesterol din sange
  • incetinirea  miscarilor intestinului, constipatie
  • femeile cu hipotiroidism pot avea ciclu mestrual neregulat
  • cea mai severa forma – coma – foarte rara, apare daca o persoana are hipotiroidie severa si este expusa la un stres (traumatism, infectie, expunerea la frig, precum si anumite medicamente)

Diagnosticul se stabilește pe baza semnelor clinice și analizelor hormonale la TSH si T3, T4.

Profilaxia hipotiroidiei este prezența iodului în alimentație. De asemenea Seleniu și Zincul nu trebuie să lipsească din alimentația pacienților cu hipotiroidie, iar suplimentele trebuie primite la indicația medicului.

Nucile, tonul, sardinele, fructele de mare, oule, legumele, carnea de vită, de pui conțin Seleniu și Zinc.

Se recomandă de evitat produsele de soie, deoarece pot acționa asupra absorbției medicamentelor în hipotiroidie.

De asemenea se recomandă de evitat în alimentație conopida, broccoli, varza de Bruxelles, spanacul, cartofii dulci, piersicii, căpșuni, pâinea albă, pastele și berea, cafeaua, ceaiul verde și alcoolul trebuie evitate.

Complicațiile pot fi prevenite, dacă se primește tratament corespunzător, în doze adecvate și monitorizarea hormonilor.

Autor: Luminița Suveică

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.