VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

O nouă piață pentru manifestații ar putea apărea pe str. 31 august 1989 din Chișinău

O nouă piață pentru manifestații și evenimente publice, ca o alternativă pentru PMAN, ar putea fi amenajată pe viitoarea porțiune pietonală a străzii 31 august 1989 din Chișinău, acolo unde primăvara a fost descoperit caldarâmul vechi. Despre acest lucru a anunțat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care susține că propunerea s-ar putea regăsi în proiectul de reconstrucție a străzii 31 august, pe segmentul dintre bd. Bănulescu-Bodoni și str. Pușkin.  

”Va fi un segment pietonal și aici vom colabora cu primăria ca acest segment pietonal, acolo unde avem instituțiile Ministerului Culturii – Muzeul Național de Istorie și Biblioteca Națională, să fie integrate într-un spațiu comun. Noi nu avem o piață suficient de mare pentru evenimentele oficiale. În PMAN de fiecare trebuie închisă circulația. Trebuie să ne gândim bine și să mergem în direcția corectă”, a declarat Sergiu Ceban în cadrul unei emisiuni de la agora.md.

De asemenea, demnitarul susține că reprezentanții Primăriei Chișinău, ai Ministerului Culturii și ai Consiliului Național al Monumentelor Istorice, lucrează în continuarea asupra proiectului de reabilitare a porțiunii unde primăvara a fost găsit pavaj vechi din secolul al XIX.

”Faptul că pe șantier nu se lucrează, asta nu înseamnă că nu se lucrează la proiect. Și colegii de la primărie, CNMI se întâlnesc, se întâlnesc periodic și discuțiile avansează. Sunt două viziuni, care trebuie întărite. Va fi o stradă pietonală. Repet, nu venim noi cu indicații, pentru că, până la urmă, vin cei de la primărie cu proiectul, noi doar le sugerăm”, a mai precizat Sergiu Prodan.

Amintim că, la începutul lunii martie 2023, lucrările de reabilitare a străzii 31 august 1989 au fost sistate pe porțiunea dintre Pușkin și Bănulescu-Bodoni, după ce pe acest segment a fost descoperit pavaj vechi ce datează din a doua jumătate a sec. al XIX-lea. Pe acest tronson lucrările au fost stopate la indicația Primăriei Chișinău, care a precizat că este gata să conlucreze cu specialiștii Ministerului Culturii și arheologii pentru a găsi o soluție pentru conservarea caldarâmului.

Specialiștii și alți istorici au propus anterior ca strada 31 august 1989, în perimetrul dintre Pușkin și Bănulescu-Bodoni, să fie transformată în zonă pietonală. Propunerea a fost făcută și de Ministerul Culturii, după lungi analize cu mai mulți experți. Instituția nu a precizat însă dacă va fi sau nu menținută circulația rutieră pe acest segment.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.