VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Igor Grosu: În pofida rezistenței sistemului, evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor va continua

Președintele legislativului, Igor Grosu a declarat că procesul evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor va continua, în pofida rezistenței a unor componente ale sistemului.

„Rezistență va fi, dar ea nu ne mai sperie și nu ne mai miră, oricum ei au înțeles că noi nu ne oprim. Am văzut rezistență și la Curtea Supremă de Justiție, am văzut rezistență și în cadrul tentativei nereușite a Adunării Generale a Procurorilor. Mă adresez către toți cei din sistem și le spun că procesul nu se oprește. Întoarcerea ar însemna repetarea cataclismelor și tragediilor din societate. Procesul este ireversibil. La ședința din 7 septembrie am votat încă doi membri CSM din rândul societății civile. Sperăm comisia de evaluare să evalueze repetat, așa cum a decis CSJ, dosarele celor care au contestat decizia. Am rezistat până acum, vom rezista în continuare”, a spus Igor Grosu în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Președintele Parlamentului a mai declarat că subiectul creării unei instanțe anticorupție va fi discutat în această săptămână pe platforma parlamentară. Potrivit lui, judecătorii noii instanțe vor beneficia de protecție, de garanții sociale și de salariu motivant pentru a lua decizii obiective, conform legii.

„Săptămâna aceasta va fi discutat subiectul creării Curții Anticorupție. Noi am observat tot felul de argumente. Și procuratura, și judecătoriile spun că sunt suprasolicitate și împovărate de mii de dosare. Soluția pe care noi o propunem este să avem o curte anticorupție dedicată doar dosarelor corupției mari. De la Procuratura Anticorupție acolo să ajungă dosarele cele mai grele, cele mai complicate cazuri. Vom oferi tot suportul financiar, protecție, garanții sociale. Să le spunem: Aveți tot, la treabă! Fără tergiversări, fără procese interminabile”, a declarat președintele Parlamentului.

Conceptul creării unei instanțe anticorupție a fost elaborat de instituția prezidențială și transmis Parlamentului pentru dezbateri. Potrivit conceptului, instanța va avea până la 15 judecători, selectați prin concurs de către CSM și numiți de către președintele R. Moldova.

La 23 august a fost convocată Adunarea Generală a Procurorilor unde urmau să fie aleși membrii CSP și supleanții. Ședința a fost amânată până la pronunțarea hotărârilor în privința celor 21 de candidați care au obținut câștig de cauză la CSJ și urmează să fie reevaluați de comisia pre-vetting.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.