VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fost eurodeputat: Rusia este acaparată de un dictator care este într-o fază de delir

Federația Rusă este acaparată acum de un dictator care este într-o fază de delir. Evenimentele din ultimele săptămâni și luni cu privire la gruparea de mercenari a lui Prigojin depășesc orice imaginație. Opinia a fost exprimată de fostul europarlamentar, Cristian Preda, potrivit căruia răsturnarea de la putere a lui Putin este posibilă doar printr-o lovitură militară.

Fostul europarlamentar român afirmă că clasa politică din Rusia este servilă și este de fapt o dictatură militară pe cale să eșueze. Potrivit lui, multă lume nu realizează că agresiunea Rusiei a început în 2014, când a fost anexată peninsula Crimeea, la un an de la ultima extindere a UE. Rușii au atacat Ucraina care își dorea un viitor european.

„Rusia este acaparată acum de un dictator care este într-o fază de delir. Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni și luni cu miliția privată a lui Prigojin depășește orice imaginație. Asta-i numai un stat funcțional, în primul rând, nu e o dictatură care, eșuând în agresiunea pe care a pornit-o, e dizolvată de conflicte între statul ca entitate fundamentală și o armată privată. Sigur că aceste conflicte în interiorul elitelor militare de stat sau private vor măcina edificiul ca atare al statului și toată lumea e conștientă de faptul că, dacă e posibilă răsturnarea lui Putin, ea este posibilă doar prin lovitură militară. Nu există vreo șansă ca revolte civice sau revolte ale clasei politice să se producă, pentru că clasa politică este o clasă după asemănarea lui Putin, este o clasă servilă, nu există, pentru că libertatea e absentă, nu există un joc democratic, o confruntare de soluții. E o dictatură militară, care e pe cale să eșueze și, în fine, e doar o chestiune de timp”, a declarat fostul europarlamentar Cristian Preda în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”, de la Vocea Basarabiei.

Fostul eurodeputat declară că ucrainenii își apără țara și independența pe care Rusia a promis că o garantează la începutul anilor ‘90 când ucrainenii au cedat Rusiei arsenalul său nuclear. În prezent, Statele Unite ale Americii și aliații Ucrainei sprijină de fapt, principiul fundamental al independenței statelor care-și asumă suveranitatea.

„Rusia e percepută ca actor responsabil, că Rusia a pornit agresiunea, ucrainenii își apără țara, își apără independența pe care Rusia a promis că o garantează, de altfel. Atunci când ucrainenii au renunțat la arsenalul nuclear, la începutul anilor ‘90, Rusia a spus: „garantăm independența acestui stat, care nu mai are arsenal nuclear”. Acum de ce America este percepută ca fiind cealaltă parte? Asta este una din intențiile propagandei de la Kremlin, e adevărat că și Statele Unite, și statele europene sprijină Ucraina, sprijină apărarea independenței unui stat și apără în acest sens Carta ONU. Carta ONU garantează independența statelor care sunt recunoscute de comunitatea internațională. E o situație de criză majoră la nivelul Națiunilor Unite. Și Statele Unite, și statele europene, care sprijină Ucraina, sprijină, de fapt, principiul fundamental al independenței statelor care-și asumă suveranitatea. Dacă asta nu s-ar întâmpla, ar însemna că și Statele Unite, și statele europene ar accepta încălcarea oricărei suveranități. Dacă Occidentul n-ar reacționa sigur că Rusia ar face mai mult decât face în prezent. Și noi în România, și în alte părți din Uniunea Europeană, cred că și în Moldova lucrurile sunt percepute la fel, ne simțim solidari cu ucrainenii nu din amor, ci pentru că înțelegem importanța acestor principii ale drepturilor internaționale, înțelegem că nu există niciun fel de îndreptățire pentru a călca în picioare libertatea unor cetățeni, indiferent că ei sunt ucraineni, moldoveni sau de altă identitate”, a punctat Cristian Preda.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.