VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Sondaj: Cât de independentă este justiția din Republica Moldova

Specialiștii în domeniul legislativ percep diferit independența justiției din Moldova. În timp ce judecătorii și procurorii se consideră, în mare parte, independenți, avocații sunt mai rezervați în legătură cu acest fapt. Acest lucru a fost prezentat în cadrul unui sondaj publicat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

Astfel, potrivit cercetării, 91% din judecători, 76% din procurori și 52% din avocați sunt de acord cu afirmația că judecătorii sunt independenți, scrie ipn.md. 

Totodată, 56% din judecători, 67% din procurori și doar 33% din avocați sunt de acord că procurorii sunt independenți.

Prin urmare, întrebați dacă sunt de acord cu afirmația că soluțiile judecătorilor sunt adoptate fără influență din exterior, 91% dintre aceștia au spus că sunt întru totul de acord cu acest lucru. Această percepție scade până la 78% și 51% în rândul procurorilor și, respectiv, avocaților.

Cu afirmația că soluțiile procurorilor sunt adoptate fără influențe din exterior sunt mai mult sau mai puțin de acord 62% din judecători, 78% din procurori și 33% din avocați – majoritatea dintre aceștia fiind, mai mult sau mai puțin, în dezacord cu afirmația respectivă.

De asemenea, 84% din procurori și 75% din judecători susțin afirmația că procurorii aplică legea egal față de toți. În același timp, aproape 70% din avocați sunt în dezacord cu afirmația că procurorii aplică legea egal față de toți.

Întrebați despre cine influențează soluțiile judecătorilor, profesioniștii din justiție au indicat politicienii, presa, dar și alți actori din sistem. În percepția judecătorilor, procurorilor și avocaților, soluțiile procurorilor ar fi influențate preponderent de politicieni, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală, dar și de informațiile din mass-media. Totuși, potrivit respondenților judecători și procurori, influențele subiecților indicați ar fi limitate, majoritatea fiind în dezacord cu afirmațiile respective.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.