Cel puțin o persoană a murit și alte 57 au fost grav rănite în urma mai multor explozii care au avut loc, sâmbătă seara, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa.
39 de pompieri se numără printre victimele rănite. 10 oameni sunt în stare gravă. Trei mii de locuitori au fost evacuați de pe o rază de 800 de metri.
A fost activat Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul răniților în străinătate, iar primii pacienți au fost deja transferați în Belgia și Italia.
Parchetul General a preluat ancheta, iar Raed Arafat a declarat că celula de criză va continua să funcționeze cât va fi nevoie. Din primele cercetări, a reieșit că firma nu mai avea autorizație din 2020.
- Potrivit MAI, prima explozie a provocat 8 victime, dintre care o persoană a murit de infarct, fără să aibă arsuri, iar șapte persoane cu arsuri au fost transportate la spitalul de urgență București și Spitalul Bagdasar Arseni.
- A doua explozie a dus la rănirea a 50 de oameni, dintre care 3 transportate la UPU Târgoviște și 47 la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme. Dintre acestea, 43 de persoane sunt cadre MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi), scrie hotnews.ro.
Sursele Digi24 afirmă că firma nu mai avea autorizație din 2020
Principala pistă a anchetatorilor care fac anchetă după exploziile din Crevedia este că prima explozie a avut loc în momentul în care angajații societății ar fi mutat GPL dintr-o cisternă în alta. Aceasta este principala pistă în dosarul în care procurorii Parchetului General fac cercetări pentru distrugere din culpă în formă agravată, faptă pedepsită cu până la 12 ani de închisoare.
Nu e exclus ca după încheierea cercetării la fața locului, lista acuzațiilor să fie extinsă cu fapte de vătămare corporală gravă, și chiar ucidere din culpă. Anchetatorii au informații preliminare că fosta stație GPL a fost închisă încă de acum 3 ani. În vara lui 2020, un control făcut de pompierii ISU Dâmbovița a arătat o serie de nereguli. Atunci a fost suspendată autorizația de securitate la incendiu. Așadar, de 3 ani firma nu mai avea autorizație legală.