VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În pofida unei recolte scăzute de prune în anul curent, prețurile rămân relativ mici

Experții prognozează o recoltă relativ mică de prune în R. Moldova în acest an. La sfârșitul săptămânii, în regiunile sudice ale R. Moldova va începe recoltarea prunelor de soiul „Stanley”. Potrivit fermierilor, recolta din acest an de prune „Stanley” va fi destul de bună și ar putea ajunge la 85.000 de tone susțin experții EastFruit.

Potrivit estimărilor, producția totală de prune în Moldova va fi cu 5.000 de tone sau cu 6% mai mult decât recolta din 2022. Însă, potrivit experților, recolta de anul trecut a fost foarte scăzută. Astfel, o creștere de 6% este destul de modestă. 

De asemenea, mulți fermieri afirmă că pe copaci sunt multe prune de soiuri de maturare medie și tîrzie, dar din cauza secetei de vară, nu au crescut până la dimensiunea necesară, iar șanse de îmbunătățire a situației încă există, dar nu sunt foarte mari.

Experții consideră că, în condiții meteorologice ideale, la sfârșitul verii – începutul toamnei, se poate spera la o creștere a recoltei din anul curent, cu 10-15%, dar chiar și în acest caz, recolta de prune în Moldova anul acesta va fi sub media din ultimii 5-7 ani. În această perioadă, recolta maximă de prune (133 mii tone) a fost recoltată în 2018, cea minimă (65 mii tone) în 2020.

Potrivit sursei citate, după cum reiese din tendințele prețurilor, în ciuda unei recolte destul de modeste de prune, prețurile din acest an rămân până în prezent relativ scăzute. Prețurile mai scăzute au fost observate în 2018, când recolta a fost record.

Potrivit estimărilor experților, 1 kg de prune se va vinde la prețul de 0,34 dolari sau circa 6 lei.

Unii experți din industria pomicolă locală consideră că recolta prognozată de prune de 85-90 mii tone în 2023 poate fi considerată bună, având în vedere tendința negativă de micșorare a terenurilor cu livezi de pruni în Moldova. Până anul trecut, suprafața teritoriului era estimată la 21-22 mii hectare. Dar din cauza creșterii accentuate a prețurilor la lemnul de foc, sute sau chiar mii de hectare de livezi vechi de meri și pruni au fost dezrădăcinate, scrie sursa citată.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.