Deși mai există politicieni proruși pe arena politică din Republica Moldova, acest lucru nu poate afecta iremediabil eurointegrarea țării. O spune analistul politic, Alexei Tulbure, potrivit căruia majoritatea forțelor politice din Republica Moldova au înțeles că modelul european de dezvoltare este singurul viabil și singurul care poate asigura modernizarea țării. Potrivit lui, poziția Moscovei nu mai poate afecta astăzi parcursul european al Republicii Moldova, însă eurointegrarea poate fi încetinită de eșuarea reformelor.
Potrivit analistului politic, Alexei Tulbure, războiul a scos definitiv atât Ucraina, cât și Republica Moldova din sfera de influență a Federației Ruse. Cele două state nu mai sunt percepute la nivel internațional drept țări post –sovietice, dirijate din umbră de Federația Rusă.
„Se vorbește mult că avem politicieni proruși. Dar eu nu cred că acest lucru poate influența calea noastră proeuropeană în măsura în care Republica Moldova să eșueze total în direcția integrării europene. Până la 24 februarie 2022 Republica Moldova, Ucraina, am fost țările spațiului post-sovietic. Așa eram tratați. Un spațiu unde Rusia nu declara deschis, dar se subînțelegea că Rusia ne consideră zona sa de influență. Suveranitatea noastră nu era recunoscută de Moscova ca fiind o suveranitate deplină. Acum pentru noi poziția Rusiei nu mai este relevantă ”, a spus analistul politic Alexei Tulbure în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, notează IPN.
Potrivit analistului politic, războiul din Ucraina a schimbat iremediabil relațiile moldo-ruse, Republica Moldova s-a distanțat definitiv de un stat agresor și eșuat pe plan internațional.
„Noi ieșim din CSI, pentru că pentru Moldova este imposibil să se afle într-o comunitate unde liderul și locomotiva acestei organizații este un stat criminal, eșuat pe plan internațional, cum este Federația Rusă. Războiul din Ucraina nu putea să nu afecteze relațiile moldo-ruse, pentru că ceea ce promovează acum Rusia este absolut inacceptabil. Rusia a călcat peste dreptul internațional, nu recunoaște suveranitatea statelor independente, comite crime de război. Poziția Moscovei acum nu ne poate afecta. Pe noi ne poate afecta eșuarea reformelor și situația din interiorul țării”, a mai spus Alexei Tulbure.
La 20 iulie Parlamentul de la Chișinău a votat denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente (AIP CSI). Potrivit reprezentanților guvernării, Republica Moldova menține relații interparlamentare cu unele state membre CSI la nivel bilateral, inclusiv pe linia grupurilor de prietenie. De asemenea, Guvernul a denunțat mai multe acorduri de specialitate, semnate în cadrul CSI.