VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ex-ministru al Apărării: Nu există un risc militar pentru R. Moldova în acest moment

„Există un război fierbinte în Ucraina, dar și un război hibrid împotriva Moldovei. Cu toate acestea, nu există un risc militar pentru R. Moldova în acest moment”. Declarații în acest sens au fost făcute de ex-ministrul Apărării, actualul ambasador în Regatul Belgiei, Viorel Cibotaru, reprezentantul Moldovei la NATO, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit lui Cibotaru, statutul de neutralitate al R. Moldova este respectat de toți, dar încălcat de Rusia. În același context, ex-ministrul spune că fără NATO nu există pace, iar societatea ar trebui să fie informată despre ce înseamnă Alianța Nord-Atlantică.

Flancul estic NATO s-a consolidat ca niciodată. Niciodată nu a fost atât de securizat flancul estic și inclusiv pe zona de sud cum este el astăzi. NATO este astăzi gata nu doar prin declarații, că va apăra orice milimetru a teritoriilor alianței, din orice parte s-ar afla, dar este gata să preîntâmpine într-un mod eficient orice tentativă de a ataca acest teritoriu”, a subliniat Cibotaru.

Totodată, ex-ministrul Apărării consideră că în prezent moldovenii nu sunt încă pregătiți să accepte ideea posibilei aderări a țării la NATO, iar aceasta este o consecință a propagandei rusești și a politici duse de guvernările pro-ruse de până la 2021, care au făcut din NATO o sperietoare, nu o umbrelă de securitate.

Republica Moldova ca stat trebuie să desfășoare niște campanii de conștientizare și informare absolut corectă unde să aibă o politică de comunicare adecvată cu oamenii din diferite raioane nu doar cu raioanele din sudul țării, cu privire la explicarea atât a rolului alianței, cât și a caracterului relațiilor noastre, dar și a beneficiilor și a rezultatelor pe care le are aceasta, vrem noi sau nu vrem, dar RM este astăzi securizată grație inclusiv eforturilor Alianței Nord Atlantice și a unor membri din alianță”, a mai menționat ambasadorul.

Mai mult, Viorel Ciubotaru subliniază că Rusia sfidează neutralitatea Moldovei de peste 32 de ani, menținându-și ilegal trupe și depozite uriașe de armament în regiunea transnistreană din care se „alimentează” regimul separatist de la Tiraspol.

Acest statut este respectat de toate statele membre Alianță Nord Atlantică, de Uniunea Europeană, de vecinii noștri, cu excepția Federației Ruse. Prin staționarea trupelor, prin acele acțiuni a războiului hibrid pe care le-au întreprins în ultimul timp. Republica Moldova nu are posturi de televiziune pe teritoriul Federației Ruse și să transmită emisiuni de manipulare și dezinformare cum o face Federația Rusă, ca să vă dau cel mai simplu exemplu”, a mai explicat ex-ministrul Apărării.

De asemenea, Viorel Cibotaru a declarat că „nu este suficient ca un stat să-și asume neutralitatea, dar e necesar să existe garanții internaționale cu privire la respectarea neutralității de către alte state”.

Nimeni nu vrea declanșarea celui de-al treilea război mondial. Asta înseamnă pace. Fără NATO nu există pace. Asta vreau să înțeleagă lumea, nu izolarea, nu fuga de la soluționări. Inclusiv și Republica Moldova, prin acest mecanism de consultări politice a primit accesul la deciziile care se iau”, a conchis ambasadorul.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.