VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Concluziile anchetei interne privind îngroparea păcurii la Termoelectrica: Cel puțin trei persoane vor fi sancționate

Cel puțin trei persoane cu funcții de răspundere vor fi sancționate în cazul păcurii îngropate la Termoelectrica. Anunțul a fost făcut pe 15 august de directorul general interimar al întreprinderii, Iurie Rozlovan, care a prezentat în cadrul unei conferințe de presă concluziile anchetei interne privind incidentul din gospodăria de păcură.

Rozlovan a declarat că din datele acumulate în cadrul anchetei interne urmare a scurgerii de păcură rezultă că în noiembrie anul trecut a avut loc un incident la CET Sursa 1, unde s-a scurs un amestec de păcură cu abur, nu este clar de ce consecințele nu au fost înlăturate imediat, conform instrucțiunilor în vigoare.

Potrivit directorului întreprinderii, este vorba despre „o cantitate nesemnificativă” și cel puțin trei persoane vor fi sancționate pentru nerespectarea prevederilor din fișa postului.

„Este vorba de o cantitate nesemnificativă de păcură cu abur care s-a scurs. În urma examinării actelor contabile nu s-au depistat nereguli referitoare la intrarea și consumarea păcurii achiziționate. Ce ține de calitate, toate certificatele corespund cerințelor din caietele de sarcină”, a declarat Iurie Razlovan.

Cu referire la informațiile vehiculate în spațiul public privind calitatea proastă a păcurii, Iurie Rozlovan a precizat că toată documentația arată că păcura procurată în ultimii doi ani este conformă. Potrivit lui, dacă s-au trucat documentele, deja trebuie să lucreze alte organe competente.

„Toate certificatele sunt prezentate, toate sunt conform caietului de sarcini. Păcura procurată în ultimii doi ani, conform caietului de sarcini și materialelor prezentate, în documente este conformă. Dacă au fost cumva documente trucate, deja trebuie să lucreze alte organe competente”, a precizat directorul interimar al întreprinderii.

Iurie Rozlovan afirmă că păcura respectivă este depozitată în saci și urmează a fi preluată de un agent economic, pentru a fi folosită la producerea asfaltului.

Amintim că liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a declarat anterior că un lot de păcură de proastă calitate a fost îngropat pe teritoriul SA „Termoelectrica” în 2022, în pofida posibilelor consecințe negative pentru mediu. De cealaltă parte, Termoelectrica a inițiat o anchetă internă și a reiterat că pe parcursul sezonului de încălzire 2022-2023, inclusiv din momentul recepționării păcurii, până în prezent, nu au avut loc deversări, îngropări sau avarii în procesul tehnologic de recepționare, transvazare, stocare și utilizare a păcurii. Doar în noiembrie 2022 s-a înlăturat o fisură pe conducta de condens.

Ulterior, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a anunțat că s-a autosesizat și a investigat cazul presupusei îngropări de păcură. Inspectoratul a constatat că nivelul de conținut al produselor petroliere în probele examinate depășește cu aproximativ 66 de ori valoarea concentrației maxim admisibile. Inspectorii de mediu au impus întreprinderii de stat mai multe măsuri operative pentru înlăturarea cauzei poluării solului care includ colectarea și/sau depozitarea sigură a solului contaminat, până la predarea acestuia către un agent economic specializat în decontaminarea componentelor de mediu cu substanțe chimice-petroliere. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.