Update: Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a exclus din nou posibilitatea unor negocieri de pace între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin.
„Putin nu este partener (pentru negocieri, – n.red.). A comis prea multe infracțiuni foarte grave. Există și alte mijloace diplomatice de luptă indirectă. Dar este clar pentru noi că nu vom putea niciodată să-i vedem pe Putin și Zelenski la aceeași masă”, a spus Kuleba într-un interviu acordat presei italiene.
Șeful diplomației ucrainene a reiterat de asemenea că negocierile de pace cu Rusia sunt posibile doar după retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, potrivit hotnews.ro.
Update: Estonia oferă Ucrainei ajutor militar suplimentar, între care armament uşor şi muniţie, pentru lupta sa împotriva forţelor ruse invadatoare.
„Trebuie să sprijinim Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii ruse care continuă. Încă o dată, am găsit o oportunitate prin care Estonia poate da o mână de ajutor”, a declarat ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, într-un comunicat.
Update: Polonia are în vedere să desfăşoare circa 10.000 de soldaţi, cu titlu de „descurajare”, la frontiera sa de est cu Belarus, aliat al Moscovei, a anunţat joi ministrul apărării polonez Mariusz Blaszczak, citat de AFP.
„Vor fi circa 10.000 de soldaţi, din care 4.000 vor fi direct angajaţi în operaţiunile de sprijinire a poliţiei de frontieră şi alţi 6.000 ca întăriri”, a declarat Mariusz Blaszczak într-o intervenţie la un post de radio polonez.
Ministrul apărării polonez anunţase cu o zi în urmă trimiterea în termen de 15 zile a 2.000 de soldaţi suplimentar pentru consolidarea frontierei cu Belarus, urmând ca aceştia să se alăture celorlalţi 2.000 deja desfăşuraţi în această zonă.
Polonia, ţară membră a NATO, a avertizat recent împotriva ameninţării cu provocări din partea Belarusului şi a potenţialelor pericole ridicate de gruparea rusă de mercenari Wagner, cu sediul pe teritoriul belarus.
Varşovia acuză Minskul şi Moscova de orchestrarea unui nou flux de migranţi în Uniunea Europeană cu scopul destabilizării regiunii, scrie Hotnews.ro. Potrivit Gărzii de frontieră poloneze, 19.000 de migranţi au încercat să intre în Polonia de la începutul acestui an, faţă de 16.000 pe parcursul întregului an 2022. Numai luna trecută, peste 4.000 de migranţi au încercat să traverseze frontiera poloneză, conform acesteia.
Update: Marina ucraineană a declarat că un nou „coridor umanitar” temporar din Marea Neagră a început să funcționeze joi și că primele nave ar urma să îl folosească în câteva zile, informează Reuters.
Purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Oleh Chalyk, a declarat pentru Reuters că acest coridor va fi destinat navelor comerciale blocate în porturile ucrainene din Marea Neagră și pentru cereale și produse agricole.
Marina ucraineană a mai precizat că riscul reprezentat de minele din Marea Neagră și amenințarea militară din partea Rusiei rămâne.
UPDATE: Zeci de curse de pe aeroporturile Vnukovo și Domodedovo din Moscova au fost anulate sau amânate din cauza avertizărilor de atacuri aeriene.
”Pentru a oferi măsuri suplimentare de siguranță a zborului, Aeroportul Domodedovo din Moscova a introdus restricții temporare privind acceptarea și plecarea aeronavelor”, se arată în mesajul companiei. Niciuna dintre ele nu a anunțat despre eventualele atacuri.
Amintim, din 1 august, cea mai cunoscută companie aeriană din Turkmenistan a anunțat că suspendă zborurile către Moscova din cauza riscurilor pe care le prezintă atacurile crescute cu drone. Compania a anunțat că nu va opera zboruri spre Moscova până cel puțin pe 22 august.
În timpul unui atac masiv nocturn cu drone, forțele ruse au lovit regiunea Rivne din vestul Ucrainei, acolo unde a fost distrus un depozit de combustibil. Anunțul a fost făcut chiar de la fața locului de șeful administrației militare regionale Rivne, Vitali Koval, iar de dimineață în zonă au intervenit 45 de pompieri și salvatori.
”Noaptea, regiunea Rivne a fost supusă unui atac masiv de drone. Din păcate, un depozit de petrol din preajma orașului Dubno a fost distrus. Nu au fost victime. La fața locului lucrează 45 de salvatori și 14 echipamente. Echipaje de pompieri au fost implicate. De asemenea, lucrează comisiile de anchetă relevante, conduse de șefii agențiilor de forță din regiune”, a menționat șeful administrației locale.
Potrivit lui Koval, nu există motive de îngrijorare pentru localnici privind o eventuală poluare a aerului.
Între timp, Ministerul rus al Apărării a anunţat azi-dimineața că ar fi doborât 13 drone, dintre care 11 în apropiere de Crimeea şi două care zburau spre Moscova, în urma mai multor atacuri similare din ultimele zile.
Totodată, două persoane au fost ucise şi alte şapte rănite în urma unui atac rusesc asupra oraşului Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume în sudul Ucrainei, a comunicat Ministerul ucrainean de Interne ucrainean.