Guvernul României a redus prețurile alimentelor de bază prin micșorarea adaosului comercial practicat de producători și comercianți. Este vorba despre 14 produse, printre care pâine, lactate, ouă, carne, fructe, legume și cartofi.
Decizia de plafonare a prețurilor pentru principalele alimente a fost luată prin adoptarea unei Ordonanțe de Urgență încă în luna iunie, document ce a intrat în vigoare în iulie.
Astfel, peţurile medii ale alimentelor de bază din marile lanţuri comerciale au scăzut cu până la 34%, anunță autoritățile de la București. Comparativ cu preţurile medii din luna iunie, la 1 august, cele mai mari reduceri aplicate de marile lanţuri de retail s-au înregistrat la fructe şi legume.
Amintim, conform deciziei de la București, procesatorii nu pot pune mai mult de 20% adaos comercial, distribuitorii maximum 5%. Totodată, Guvernul român a aprobat și o schemă de sprijin, în valoare de 600 de milioane de euro, pentru firmele românești producătoare de alimente care fac investiții în tehnologizarea producției.
Potrivit Institutului Național de Statistică de la București, România a înregistrat anul trecut cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru bunurile de consum şi serviciile din componenţa consumului final al gospodăriilor populaţiei, în cadrul statelor membre UE, acesta fiind cu 42% mai mic decât media UE. România este urmată de de Bulgaria (41% sub media UE) şi Polonia (38% sub media UE).